Ana SayfaGüncelYazarlardan siyasetçilere onlarca isimden açlık grevleri çağrısı: Acilen adım atılmalı

Yazarlardan siyasetçilere onlarca isimden açlık grevleri çağrısı: Acilen adım atılmalı

HABER MERKEZİ – “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması” talebiyle binlerce insan tarafından sürdürülen açlık grevlerine ilişkin aralarında gazeteci, yazar, siyasetçi ve hak savunucularının da bulunduğu onlarca isim, “Ölümlere seyirci kalmayalım, hukuku ve yaşamı savunalım” çağrısı yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven, başlattığı açlık grevi eyleminde 164’üncü günü geride bırakıyor.

7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevinde.


Açlık grevleri: Leyla Güven 164, cezaevleri 126 gündür eylemde


Açlık grevleri sürerken, aralarında gazeteci, yazar, CHP ve Saadet Partisi milletvekilleri ile insan hakları savunucularının da bulunduğu 61 isim ortak bir çağrı metni yayımladı.

“Ölümlere seyirci kalmayalım, hukuku ve yaşamı savunalım!” başlığı ile yapılan açıklamada, hem yetkililere hem de açlık grevcilerine çağrıda bulunuldu.

“Acilen adım atılmalı”

Açıklama şöyle:

“İktidar, bir dizi başka alanda olduğu gibi cezaevlerinde de hukuk dışı uygulamalarda ısrar ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin yürürlükteki yasalarının ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin açık ihlali olan tecrit bunlardan biri.

“Tecride son verilmesi amacıyla milletvekili Leyla Güven’in başlattığı ve binlerce tutukluya yayılan açlık grevi, çok kritik bir aşamaya varmış, açlık grevindeki yüzlerce insan sakatlanma ve ölümün eşiğine gelmiş; aynı sürecin parçası olan hayatına son verme eylemlerinde bu güne kadar sekiz insanımız ölmüştür.

“Bütün yurttaşların, özellikle de cezaevlerindekilerin yaşamından birinci derecede sorumlu olan devletin yaşanan sorunu çözmek, ölümleri engellemek için acilen adım atmasını istiyoruz. Bu noktada çözüm, bütün tutuklulara-hükümlülere insan hakları çerçevesinde eşit, adil ve hukuka uygun davranmak, keyfi ve siyasal amaçlı yaptırımlardan vazgeçmektir.”

Açıklamada, açlık grevinde olanlara ise şöyle seslenildi:

“Sesiniz duyuldu. Bu sesi kamuoyuna daha yaygın duyurma, iktidarı göreve davet etme çabalarımız sürüyor. Dönülmez noktalara gelmeden, daha büyük kayıplar yaşanmadan eyleme son vermenizi, ölümü değil yaşam hakkını savunmanızı umutla bekliyoruz.

“Ülke gündeminin demokrasinin büsbütün ortadan kaldırılması tehdidine kilitlendiği şu günlerde açlık grevlerinin hedefine ulaşabileceği bir ortamın mevcut olmadığı, her geçen günün telafisi olanaksız kayıplara yol açacağı düşüncesindeyiz.

“İktidarın, 31 Mart seçimlerinde sandıktan çıkan seçmen iradesini uygulamamak için yürüttüğü manipülasyonla belirlenen provakatif ortam hukuk güvenliği yanında açlık grevlerini de çözümsüzlüğe itmektedir. Bu durum açlık grevlerinin sona erdirilmesini ve hak taleplerinin farklı demokratik zeminlerde yürütülmesini gerektirmektedir.

“Açlık grevlerindeki insanların iradesine saygımızı belirtirken, hiçbir hak talebinin gerçekleşmesine hizmet etmeyecek aksine ölümlere ya da kalıcı sakatlanmalara yol açacak çağrı ve teşviklerin karşılığı olmadığını düşünüyoruz.

“Açlık grevinde olanlara seslenebilecek bütün kurumları, partileri, kişileri, kanaat önderlerini; yaşamı desteklemeye, açlık grevlerinin sonlandırılması için ellerinden gelen her şeyi acilen yapmaya çağırıyoruz.”

İmzacılar

Abdulbaki Erdoğmuş, Abdullah Demirbaş, Ahmet Dindar, Ahmet Faruk Ünsal, Ali Bilge, Ali Haydar Konca, Arif Koçer, Aydın Engin, Ayşe Erzan, Ayşe Hür, Ayşe Sevin Kırıkoğlu, Ayşenur Aslan, Bahadır Altan, Bahri Bayram Belen, Baskın Oran, Berrin Sönmez, Burhan Sönmez, Celal Korkut Yıldırım, Cihangir İslam, Emine İnci İşbulur, Erdal Karayazgan, Erdoğan Aydın, Ergin Cinmen, Ersin Salman, Ertuğrul Yalçınbayır, Eşber Yağmurdereli, Fadıl Öztürk, Faik Bulut, Fatma Bostan Ünsal, Ferhat Tunç, Fikret Başkaya, Gençay Gürsoy, Gülseren Onanç, Gürhan Ertür, Hasan Cemal, Hasip Kaplan, Mebuse Tekay, Mehmet Bekaroğlu, Mehmet Rasgelener, Metin Yeğin, Nazar Büyüm, Nesrin Nas, Nesteren Davutoğlu, Neşe Erdilek, Nurcan Baysal, Nurten Ertuğrul, Orhan Alkaya, Orhan Silier, Oya Baydar, Rıza Türmen, Selim Ölçer, Sezgin Tanrıkulu, Suavi, Şanar Yurdatapan, Tarık Ziya Ekinci, Ufuk Uras, Viktorya Çiprut, Yasemin Bektaş, Zehra F. Kabasakal Arat, Zeki Kılıçaslan, Ziya Halis.

Talep ne?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Karınca, bianet
Previous post
Japonya’daki üniversitelerde Kürtçe artık seçmeli ders
Next post
Emin Alper: Palu ailesini korku filmi yapacağım