Ana SayfaÖzelYSK’nin “KHK’li aday” kararı: Diğer partiler önceden uyarılmış, HDP’ye tuzak var

YSK’nin “KHK’li aday” kararı: Diğer partiler önceden uyarılmış, HDP’ye tuzak var

HABER MERKEZİ –Yüksek Seçim Kurulu’nun KHK’li seçilmişlere mazbata vermeme kararını değerlendiren CHP PM Üyesi Cihaner, iki yolla HDP’ye tuzak kurulduğuna işaret etti. İzmir’de kendi partilerinin henüz adaylık sürecinde bir adayları konusunda uyarıldığını aktaran Cihaner, “Mahkumiyet verilmiş olan adayımızın bu yüzden adaylığı kesinleşemedi. Madem ki KHK’lı olmak engel, bu insanlara ‘siz aday olmayın’ denmesi gerekiyordu” diye belirterek HDP’ye tuzak kurulduğunu vurguladı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), haklarında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmemesi kararı ile Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı birçok belediye, söz konusu ilçelerde ikinci olan partiye yani Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) geçti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi İlhan Cihaner, YSK’nin iki yolla HDP’ye tuzak kurduğuna işaret etti.

Tele1’deki Türkiye’nin Seçimi programında Hilmi Hacaloğlu’nun sorularını yanıtlayan Cihaner, bu tuzaklardan ilkinin KHK’li olan birinin milletvekili seçilebilirken belediye başkanı seçilememesi durumundan kaynaklandığını belirtti.

“KHK’lılara mazbata verilmemesi konusunda bir tuzak var. Birincisi parlamento seçimlerinde KHK ile ihraç edilen insanların seçilip seçilmeyeceği tartışıldı. YSK bunu çözdü ve bunlara mazbataları verildi, bir sorun çıkmadı.

“Bu ne anlama geliyor? Hukuken, tartışmasız bir şekilde, KHK ile ihraç edilen bir kişi milletvekili seçilebilir. Tuzak kısmı şu: Yerel seçimlerde de seçilme yeterliliği, seçilme koşulları, milletvekili seçilme kanununa atıfta bulunuyor. Diyor ki; ‘milletvekili seçimi kanunundaki şu maddedeki sakıncaları taşımamak koşuluyla herkes seçilebilir.’

“Peki bu koşullar neler? Türk vatandaşı olmak, 18 yaşında olmak, belli oradan mahkumiyet, belli suçlarda mahkumiyet, kamu hizmetlerinde yasaklı olmamak. Bu da kesinleşmiş bir mahkumiyet kararının sonucu olarak belirlenen, yani KHK ile kamu hizmetinde görev alamaz ibaresi değil, bir mahkumiyet olacak ve onun feri sonucu olarak da ‘kamu hizmetinde görev alamaz’ diye mahkeme karar vermiş olacak.

“Milletvekili seçiminde YSK da mahkeme de il ve ilçe seçim kurulları da bunu tasdik etmiş oldu.”

CHP’li aday uyarılmış

Cihaner ikinci tuzağın ise YSK’nin önceden ‘Hayır, senin sabıkan var, aday olamazsın’ şeklinde uyarması gereken yerde HDP adaylarını bihaber bırakması olduğunu kaydetti.

İzmir’de kendi partilerinin bir adayının uyarıldığını aktaran Cihaner, “Mahkumiyet verilmiş olan adayımızın bu yüzden adaylığı kesinleşemedi. Madem ki KHK’lı olmak engel, bu insanlara ‘siz aday olmayın’ demesi gerekiyordu” diye belirterek HDP’ye tuzak kurulduğunu vurguladı.

“İkinci aşama da şöyle: Milletvekili seçiminde olduğu gibi yerel seçimlerde de bir aday listesi verilir, onların hukuki olarak bir engelinin olup olmadığı hem yurttaşların itirazıyla hem de YSK’nın, ilçe seçim kurullarının incelemesiyle gözden geçirilir ve denilir ki ‘Hayır, senin sabıkan var, aday olamazsın’. Biz bunu İzmir’de yaşadık, Berkin Elvan protestosunda yaptığı konuşmadan dolayı 1 yılın üzerinde bir mahkumiyet verilmiş olan adayımızın bu yüzden adaylığı kesinleşemedi.

“Şimdi, madem ki engel, KHK’lı olmak engel, bu insanlara ‘siz aday olmayın’ demesi gerekiyordu. İşte burada tuzak açığa çıkıyor. Çünkü AKP’nin oraları başka türlü alma ihtimali yok. Çünkü eğer öyle olsaydı, ilgili partililer başka aday gösterecekti ve o adaylar kazanacaktı.

“Hukukun herkese eşit uygulanması lazım. Yüzde 60, 70’le alınan yeri AKP’nin alması mümkün mü? Tuzak burada ortaya çıkıyor.”

YSK, KHK ile haklarında işlem yapılan seçilmişlere mazbata verilmeyeceğine kanaat getirmiş; ayrıca belediye başkanlığının yanı sıra belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliğine seçilenler için de bu kararın geçerli olduğunu seçimin ardından açıklamıştı.

Bu karar sonrası HDP’nin farkla kazandığı Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçeleri ile Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar ve Erzurum’un Tekman ilçesi, yine Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi belediyeleri ikinci parti olan AKP’ye geçmişti.

Muş’un Rüstemgedik beldesinde CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatanın verilmemesi ve YSK’nin ikinci sırada yer alan HDP adayına mazbata verilmesi yönünde karar almasına ise HDP karşı çıkmış, hatta CHP’li Fikret Hamarat’tan alınarak kendisine verilen mazbatayı kabul eden HDP’nin adayı Salih İlhan ihraç talebiyle disipline sevk edilmişti.

HDP, “İlkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkın seçtiğini YSK bu şekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir” demişti.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
LGS başvuruları uzatıldı
Sonraki Haber
Benzin ve motorine zam