Ana SayfaToplumsal Cinsiyet392 çocuk gebeliği vakasını adli makamlara bildirilmeyen doktorlara hapis istemi

392 çocuk gebeliği vakasını adli makamlara bildirilmeyen doktorlara hapis istemi

HABER MERKEZİ – İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çoğu Suriyeli 392 çocuk gebeliği vakasının adli makamlara bildirilmemesine ilişkin yürütülen soruşturmada, 18 doktora hapis cezası istendi.

İstanbul’da bulunan Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen 2017 yılı boyunca 348’inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının adli makamlara bildirilmediği ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine Bakırköy Başsavcılığı olay ve hastanede görevli 59 sağlık görevlisi hakkında soruşturma başlatmıştı.


Şimdi de Bağcılar: Hastaneye getirilen 392 hamile çocuk adli makamlara bildirilmedi


Başlatılan soruşturmanın tamamlanması sonucunda iddianame hazırlandı.

Buna göre 10 doktora birden fazla vakayı bildirmedikleri gerekçesiyle “Zincirleme olarak kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan ayrı ayrı 6 aydan 3 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Sekiz doktorun da birer vakayı bildirmediklerinden “Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi” suçundan 6 aydan 2’şer yıla kadar hapisleri talep edildi.

İddianamede, çocukların gebelik durumunun emniyete bildirilmemesi sebebiyle sağlık personelleri hakkında suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığı, soruşturma izni verilmesi için İstanbul Valiliği’ne dosyanın gönderildiği kaydedildi.

İddianamede, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre 15 yaşından küçük çocuklarla ‘rıza aranmaksızın’ birlikte olunması halinde resen “çocuğun cinsel istismarı” suçundan soruşturma yapılacağı belirtildi.

15 yaşından büyük çocuklarda olması durumunda ise cinsel istismar suçunu oluşturmayacağı ileri sürülen iddianamede, TCK’nin 104’üncü maddesinde düzenlenen “reşit olmayanla cinsel ilişki” suçunu oluşturacağı bunun da şikayete bağlı bir suç olduğu ve hastaneye başvuran kişilerden hiçbirisinin cebir ve tehditle hamile kaldığına yönelik bir iddia ve delil olmadığı için yaş durumlarına göre suçların belirlenmesi ve ona göre de sorumluların yükümlülüğünün tespitinin gerektiği ifade edildi.

İddianamede hamile oldukları tespit edildiklerinde bildirimi yapılması gerektiği halde yapılmayan 34 kişinin, hastanenin 5 Nisan 2019 tarihli yazısı ekinde kimliği yazılı mağdurlar oldukları, bu kişileri muayene eden ve tespitleri yapan 18 doktorun sorumluluğunun bulunduğu kaydedildi.

Haklarında hapis cezası istenen 18 doktor önümüzdeki günlerde Bakırköy 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da inşaatta çökme: İkisi ağır üç işçi yaralandı
Sonraki Haber
Açlık grevlerini izleyen heyetten Adalet ve Sağlık Bakanlıkları'na çağrı