Ana SayfaGüncel8 yıl sonra avukatlarıyla görüşen Öcalan’dan mesaj

8 yıl sonra avukatlarıyla görüşen Öcalan’dan mesaj

HABER MERKEZİ – Avukatları, müvekkilleri Abdullah Öcalan’la gerçekleştirdikleri görüşmeye dair bir basın toplantısı düzenledi. Öcalan’la görüşmenin 1 saat sürdüğünü belirten avukatlar, bundan sonrası için “avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörünün kendilerinde veya müvekkillerinde mevcut olmadığını” aktardı. Öcalan ise avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunurken, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.


Haber: Pelin Özkaptan


Avukatları 8 yıl sonra ilk kez PKK lideri Abdullah Öcalan’la bir görüşme gerçekleştirdi.

Açıklama Asrın Hukuk Bürosu’ndan geldi. Avukatları Öcalan’la 2 Mayıs’ta bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Yapılan ilk açıklamada “İmralı F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan Müvekkilimiz Sn. Abdullah Öcalan ile 02.05.2019 tarihinde avukat görüşmesi gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

Bu açıklama sonrası İstanbul Taksim’deki Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısında ise avukatlar görüşmeye dair bilgi paylaşıp, Öcalan’ın mesajını iletti.

Asrın Hukuk Bürosu adına açıklamayı avukatlar Özgür Erol, Rezan Sarıca ve Newroz Uysal yaptı.

Fotoğraf: MA

Avukatlar: Görüşmelerin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi yok

İlk konuşmayı yapan Rezan Sarıca yaptıkları görüşmenin 1 saat sürdüğünü belirterek, bundan sonrası için “avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörünün kendilerinde veya müvekkillerinde mevcut olmadığını” aktardı.

Sarıca’nın okuduğu metnin tamamı şöyle:

“İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunmakta olan müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan ile 02.05.2019 tarihinde avukatları olarak bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşme 27 Temmuz 2011 tarihinden bugüne 810 başvuru sonrası gerçekleşen ilk avukat görüşmesidir. Bu görüşmeden yaklaşık iki hafta önce yaptığımız bir itirazı karara bağlayan Bursa Ağır Ceza Mahkemesi, İmralı’daki tüm müvekkillerimiz açısından avukat ile görüşme yasağının kaldırılmış olduğunu tebliğ etmiştir.
“Görüşmenin gerçekleşmesi amacıyla yapmış olduğumuz başvuru aynı zamanda İmralı Cezaevi’nde bulunan diğer müvekkillerimiz Sayın Veysi Aktaş, Sayın Hamili Yıldırım ve Sayın Ömer Hayri Konar ile görüşme taleplerini de içermesine rağmen görüşmeye izin verilmemiştir. Yine görüşme başvurusu geçmişte olduğu gibi dört avukat olarak yapılmış, sadece iki avukatın görüşme yapmasına izin verilmiştir. Görüşme esnasında not ve evrak alış-verişine izin verilmemiştir. Bu görüşme sonrası 6 Mayıs Pazartesi için yapılan aile/vasi görüş başvurusu hukuki engel olmamasına rağmen kabul edilmemiştir.
“Sayın Öcalan’ın İmralı Cezaevi’nde 8 yıla yakın bir süre avukatları ile görüştürülmeyip diğer üç müvekkilimiz ile henüz hiçbir görüşme gerçekleşmemesi ve başvuru yapan avukatların bir kısmının görüşme talebinin ret edilmiş olması avukat ve aile görüşme hakkının devamlılığı ile hukuki güvenliğin sağlanması konusunda bizleri kaygılandırmaktadır. Avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörü bizde de, müvekkilimizde de mevcut değildir.
“Yine görüşme içeriğinde Sayın Öcalan’dan öğrendiğimiz üzere kendisine verilmek üzere idareye teslim edilen günlük basının kendisi ile paylaşılmayıp; avukatları ile yapmış olduğu mektup gibi yazışmaların engellenmiş olması da iletişim hakkı üzerindeki kısıtlılığı teyit etmektedir. Mutlak tecrit koşullarında bütün imkansızlıklara rağmen kendi barışçıl pozisyonunu ısrarla koruyan Sayın Abdullah Öcalan’ın yasal haklarının bir an önce tesis edilmesi için yetkilileri göreve, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz.
“02.05.2019 tarihli görüşme yaklaşık 1 saat olarak gerçekleşmiştir. Sayın Öcalan, diğer üç müvekkilimizin de altında imzasının olduğu bir belgenin tarafımıza verilmesini istemiş; söz konusu belge bizlere hafta sonu ulaştırılmıştır. Kamuoyuna duyuru niteliğinde olan belge doğrudan müvekkillerimizin beyanı olarak şu şekildedir.”

Öcalan’dan ‘toplumsal uzlaşı’ ve ‘açlık grevleri’ mesajı

Sarıca’nın ardından ise avukat Newroz Uysal Öcalan’ın kendilerine ulaştırdığı mesajını okudu.

Mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, açlık grevcilerine çağrıda da bulunuyor. Mesajın tamamı şu şekilde:

“İçinden geçtiğimiz tarihi süreçte derin bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç vardır.
“Sorunların çözümünde her türlü kutuplaşma ve çatışma kültüründen uzak, demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç vardır.
“Türkiye’nin ve hatta bölgenin sorunlarını, başta savaş olmak üzere, fiziki şiddet araçlarıyla değil, yumuşak güçle yani akıl, politik ve kültürel güçle çözebiliriz.
“İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamında Suriye’deki sorunların çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır.
“Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz. Bizim için onların akli, fiziki ve ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir. Ayrıca en anlamlı yaklaşımın zihinsel ve ruhi duruşun geliştirilmesiyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz.
“Bizlerin İmralı’daki duruşu, 2013 Newroz Bildirgesinde belirttiğimiz ifade tarzının da da derinleştirerek ve netleştirerek sürdürme kararlılığındadır.
“Bizim için onurlu bir barış ve demokratik siyaset çözümü esastır. İmralı’daki duruşumuz nedeniyle merak eden, tavır koyan herkesi saygıyla anarken yüksek bir teşekkürü de borç biliriz.
Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş”

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

‘Tecridi protesto etmek’ için tutulduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesinin Leyla Güven’i ziyaretinden / Fotoğraf: MA

HDP Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere partinin 4 milletvekili Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevinde.

Güven’in açlık grevi bugün 180’inci gününde. Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da Mart başından bu yana açlık grevinde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de devam ediyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklunun 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 7’nci gününde.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı son olarak 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak o dönem cezaevinden tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

“Eylemi bitirip bitirmemek açlık grevcilerinin kararı”

Bu görüşme ve Öcalan’ın mesajı sonrası açlık grevcilerinin eylemi sonlandırıp sonlandırmayacağı henüz bilinmiyor.

Konuyu sorduğumuz Asrın Hukuk Bürosu avukatları Öcalan’ın mesajına işaret ederek, “Açlık grevcilerinin inisiyatifinde, onların kararı” ifadesini kullandı.


Açlık grevindeki tutuklulardan ‘eyleme devam’ kararı


Gazete Karınca



Önceki Haber
Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli iki kez çatlamış
Sonraki Haber
YSK’den AKP’nin KHK’lilerle ilgili ikinci itirazına da ret