Ana SayfaGüncelABD seçim için ‘Bu sıra dışı kararı not ediyoruz’ dedi, Ankara’dan yanıt

ABD seçim için ‘Bu sıra dışı kararı not ediyoruz’ dedi, Ankara’dan yanıt

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul seçimlerinin iptal edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “bu sıra dışı kararı not ediyoruz” ifadesi yer aldı. ABD’ye yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy ise “YSK tarafından alınan bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptali ve 23 Haziran’da yenilenmesine ilişkin kararına dair ABD’den ilk açıklama geldi.

ABD Dışişeri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus tarafından yapılan açıklamada, “Özgür ve adil seçimlerin yapılması ve meşru seçim sonuçlarının kabul edilmesi her demokrasi için esastır” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Yüksek Seçim Kurulu 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını onayladıktan sonra seçimi tekrar etme kararı almıştır. Biz de Türkiye’nin diğer dostları gibi bu sıra dışı kararı not ediyoruz” ifadesi yer alıyor.

Türkiye’nin ‘uzun ve onurlu bir demokrasi geleneğinden’ geldiğine dikkat çeken ABD Dışişleri Bakanlığı, “Türk yetkililere bu (yeni) seçimi kanunlar çerçevesinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT), NATO müttefiki olarak konumuna ve Avrupa Birliği’ne üyelik isteğine uygun şekilde düzenleme” çağrısı yapıyor.

Ankara’dan yanıt

Ankara ise ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına verdiği yanıtta “YSK tarafından alınan bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yazılı yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Özgür ve demokratik seçimler Türkiye’nin devlet geleneğinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Her seçimde ulaşılan yüksek katılım oranı, halkımızın demokrasiye olan bağlılığını ve seçim sistemine olan güvenini en iyi şekilde ortaya koymaktadır.
“İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi kararı 31 Mart 2019’da yapılan seçimlerde kanuna aykırı unsurların tespit edilmesi nedeniyle alınmıştır ve seçim sonuçlarından bağımsızdır. Seçimleri yönetme ve denetleme yetkisini Anayasamızdan alan ve üyeleri yüksek yargı organları mensupları arasından seçilen Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir. Benzer gelişmelerin daha önce ABD ve başka ülkelerde de yaşandığının, bunların demokrasinin kuralları çerçevesinde çözümlendiğinin hatırda tutulması gerekir.
“Türk halkının iradesinin sandığa en doğru şekilde yansıması hem kanunlarımızın hem de uluslararası yükümlülüklerimizin bir gereğidir. Bunun yerine getirilmesi, bundan önceki seçimlerde olduğu gibi 23 Haziran’da yapılacak seçimlerde de ülkemizin önceliği olacaktır.”

İmamoğlu Times’a konuştu: Türkiye’de demokrasi tehlikede

Almanya’dan Norveç’e: İstanbul seçimlerinin yenilenmesi Avrupa basınında


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sağlık Bakanlığı'ndan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi uyarısı
Sonraki Haber
İHD'den 'Türkiye'de Irkçılık: Yaşayanlar Anlatıyor' konferansı