Ana SayfaDünyaABD’den Çin ürünlerine yeni ek vergi 

ABD’den Çin ürünlerine yeni ek vergi 

HABER MERKEZİ – ABD, Çin yapımı 200 milyar dolarlık ürüne uygulanan gümrük vergisinin yüzde 10’dan 25’e çıkarılacağını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, 200 milyar dolarlık Çin ürününe uygulanan yüzde 10’luk gümrük vergisi oranının bu hafta yüzde 25’e çıkarılacağını açıkladı.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Çin, 10 aydır ABD’ye 50 milyar dolar değerindeki yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 25, 200 milyar dolar değerindeki diğer ürünlerinde ise yüzde 10 gümrük vergisi ödüyor” dedi.

ABD ekonomisinde son zamanlar görülen iyileşmenin Çin’e uygulanan ek vergilerle sağlandığını savunan Trump’ın açıklamasının devamı şöyle:

“Bu yüzde 10 da Cuma günü yüzde 25’e çıkacak. Çin’den gelen 325 milyar dolar değerindeki diğer ürünler halen vergilendirilmiyor ancak yakında yüzde 25 olacak. ABD’ye ödenen vergilerin, Çin tarafından karşılanması sayesinde ürün fiyatları üzerinde çok az etkisi oldu. Çin ile Ticaret Anlaşması devam ediyor ancak tekrar müzakere etmek istemeleri nedeniyle çok yavaş ilerliyor.”

Neler oluyor?

ABD’de Donald Trump yönetiminin 2018’in Mart ayında ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başlayan süreçte ABD ve Çin gümrük vergilerini ‘kısasa kısas’ yöntemiyle artırıyor.

Son olarak 1 Aralık tarihinde bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ‘ticaret savaşı’nın yeni tarifelerle büyümesini önleyecek 90 günlük ‘ateşkes’ üzerinde mutabık kalmıştı.

Ateşkes kapsamında ABD ve Çin’den üst düzey heyetler, Pekin’de 7-9 Ocak tarihlerinde ticari müzakereler için bir araya gelmiş, önceden iki gün olarak planlanan ve iki tarafın ortak kararıyla bir gün daha uzayan müzakereler sonrasında somut bir sonuç çıkmamıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nisan ayında erkekler en az 36 kadını öldürdü
Sonraki Haber
Gül’den Sabah'ın ‘Kılıçdaroğlu ile gizlice görüştü’ iddiasına yanıt