Ana SayfaGüncelABD’den Türkiye’ye S-400 resti, Ankara’dan ‘yaptırımlara hazırlık’

ABD’den Türkiye’ye S-400 resti, Ankara’dan ‘yaptırımlara hazırlık’

HABER MERKEZİ – Ankara’nın Washington ile yaşadığı S-400 krizinde gelinen noktada ABD’nin Türkiye’ye iki hafta mühlet verdiği belirtildi. Buna göre Türkiye ya ABD yapımı Patriot hava savunma sistemlerini alacak ya da yaptırımlara maruz kalacak. Konuyu değerlendiren Milli Savunma Bakanı Akar’ın aktardığına göre ise Ankara yaptırımlara karşı hazırlık safhasında.

Türkiye’nin Rusya’dan önümüzdeki aylarda teslim alacağını duyurduğu S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili Washington yönetiminin Ankara’ya Haziran’ın ilk haftasının sonuna kadar mühlet verdiği bildirildi.

Haber ABD merkezli CNBC’ye ait.

DW Türkçe’nin CNBC’den aktardığı habere göre ABD iki seçenek sunarak rest çekiyor: Ankara ya ABD’nin Patriot hava savunma sistemleri için önerilen anlaşmayı kabul edecek ya da S-400’leri alıp yaptırımlara maruz kalacak.

İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan habere göre bu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ankara’ya önerdiği nihai teklif. Yani yeni bir teklif sunulmayacak.

Olası yaptırımlar neler? 

İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan habere göre Türkiye’nin S-400 anlaşmasını Haziran ayının ilk haftasının sonununa kadar iptal ederek ABD yapımı Patriot füze savunma sistemi almaması durumunda Ankara’yı çeşitli yaptırımlar bekliyor.

Buna göre Türkiye F-35 savaş uçakları programından çıkarılabilir, taahhüt edilen 100 adet F-35 savaş uçağının teslimatının iptaline gidilebilir, buna ek ABD yaptırımları konulabilir ve her iki ülkenin üyesi olduğu NATO’da olumsuz sonuçlar gündeme gelebilir.

Akar: Yaptırımlara hazırlanıyoruz

Olası bu gelişmeler Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a da soruldu.

Sputnik’in haberine göre “ABD, Türkiye’den S-400 alımını ertelemesini talep etti mi” sorusunu yanıtlayan Akar üstü kapalı bir şekilde anlaşmazlığın sürdüğüne işaret etti:

“Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil. Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var bu çerçevede bu alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki ‘S-400 done deal’ (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise ‘no deal is a done deal’ (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir)  diyorlar.”

Akar ayrıca ‘CAATSA’ diye bilinen ve Rus savunma ve istihbarat sektörleriyle alışverişleri hedef alan bir yasa uyarınca ambargolara maruz kalma riskini de göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Milli Savunma Bakanı, “Türkiye CAATSA yaptırımlarının hayata geçmesine yönelik de hazırlık yapıyor” dedi.

Ne oluyor?

S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını belirten ABD, uzun süredir Türkiye’ye Rusya’dan füze sistemi satın almaması için baskı yapıyor.

Ankara’nın S-400 alması halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılabileceği uyarısı yapan ABD’de son olarak Temsilciler Meclisi’ne geçtiğimiz hafta Salı günü, söz konusu savaş uçaklarının Türkiye’ye teslimatının engellenmesini içeren bir tasarı sunuldu.

Ancak ABD’nin uyarılarına rağmen füze sistemi almakta kararlı olan ve Rusya’ya halihazırda bir ödeme yapmış olan Türkiye, S-400’lerden vazgeçmiyor.

Hem Ankara hem de Moskova, S-400’lerin Türkiye’ye teslimatının Temmuz ayında gerçekleşeceğini belirtiyor.

Konuya ilişkin 19 Mayıs’ta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da ‘geri adım atılmayacaklarını’ belirterek S-400’lerin ardından S-500’lerin söz konusu olabileceğini söylemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Müsebbibi insan: Kıyıya vuran balinanın midesinden plastik atık çıktı
Sonraki Haber
Beyoğlu'nda temizlik kamyonu devrildi: İki işçi yaralandı