Ana SayfaGüncelAB’nin Türkiye raporunda bir ilk: ‘Ekonomi dahil’ her şey geriye gidiyor

AB’nin Türkiye raporunda bir ilk: ‘Ekonomi dahil’ her şey geriye gidiyor

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ilgili ilerleme raporunu açıklayan Avrupa Birliği Komisyonu üyesi Hahn, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin derinleştiğini ve ekonomi dahil birçok alanda ‘geriye gidildiğini’ söyledi. İlk defa ekonomi konusunda endişelerin öne çıkarıldığı raporda ayrıca, YSK’nin İstanbul seçiminin yenilenmesi ve “KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesi”ne ilişkin kararlarına tepki gösterildi.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye ile ilgili raporunu açıkladı.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komitesi’nde Türkiye’yi de yakından ilgilendiren ve yedi ülkeyi kapsayan genişleme paketini sundu.

Genişleme paketinde yer alan ‘Türkiye raporu’nda, önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye’de insan hakları ve demokrasi hususlarında ciddi bir gerileme olduğu belirtildi ve ilk defa ekonomi ve serbest piyasa konusunda endişeler öne çıkarıldı.

AB’nin Türkiye ilerleme raporundan öne çıkan ifadeler ise şöyle:

  • Türkiye, ekonomi ve parasal politikalar, sermaye hareketliliği ve kamu ihalesi dahil pek çok konuda daha fazla gerileme belirtileri gösterdi
  • Devlet yardımlarının şeffaflığını sağlamak konusunda hiçbir ilerleme sağlanmadı
  • Ekonomik kurumların bağımsızlığı konusundaki endişeler derinleşti
  • Yargı sistemi konusundaki gerileme daha da ciddi hal aldı, AB’nin tavsiyeleri kabul edilmedi

“YSK’nin kararları halkın iradesinin üstünlüğüne ters”

Raporda, ekonomi ve yargı bağımsızlığı konularının haricinde Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimini yenileme kararı ve Kürt illerindeki belediyelerde KHK ile ihraç edilen seçilmişlerin yerine ikinci en yüksek oy alan adaylara mazbata verilmesi yönündeki kararlara da dikkat çekildi.

Söz konusu kararların hem seçim süreçlerinin meşruluğu ve bütünlüğü hem de kurumun siyasi baskılardan bağımsızlığı hususunda ciddi kaygılar yaratmakta olduğu ifade edildi.

AB’nin raporunda, “Bu kararlar demokratik seçim süreçlerinin merkezinde olan, halkın iradesinin üstünlüğünü sağlama hedefine karşı çıkmaktadır” denildi.

‘Ekonomi dahil’ her şey geriye gidiyor

Raporu sunan Hahn, Türkiye ile yürütülen müzakere sürecinde hiçbir faslın açılmasının öngörülmediğini söyledi.

Türkiye’de insan hakları ihlallerinin derinleştiğini ve ekonomi dahil birçok alanda ‘geriye gidildiğini’ söyleyen Hahn, “Türkiye AB’den uzaklaşmaya devam ediyor” dedi.

Ankara ile yapılan ‘mülteci anlaşması’ndan ise memnun olduklarını belirten Hahn, “Ortak çıkarlarımız doğrultusunda işbirliğimiz devam ediyor” diye konuştu.

Cezaevlerindeki durum gündemde

Hahn’ın sunumunun hemen ardından Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Özel Raportörü Kati Piri’nin de aralarında bulunduğu toplam üç parlamenter ise cezaevlerindeki duruma dikkat çekti.

“Türkiye’deki hapishanelerde hücrede tutulan kadın hakimlere ve Ankara’da kötü muameleye maruz kalan diplomatlar konusunda susmamalıyız” diyen parlamenterler, Avrupa’nın insan hakları değerlerinin bunu gerektirdiğini söyledi.

Ankara’dan tepki

Diğer yandan AB’nin Türkiye raporuna Ankara’dan tepki geldi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, “Raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir” diye belirtti.

Kaymakcı ayrıca “Raporda Türkiye’nin AB’den uzaklaştığına dair geçersiz bazı ifadeler var” dedi, Türkiye’nin ‘sapasağlam yerinde durduğunu’ savundu.


Karınca, Euronews, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muğla'da orman yangını
Sonraki Haber
İstismarı meşrulaştıran 'Zümrüt Apartmanı'nın yazarı ve yayıncısı serbest bırakıldı