Ana SayfaCezaevleriAçlık grevindeki iki kadın tutuklu 670 kilometre uzaklıktaki cezaevine sevk edildi

Açlık grevindeki iki kadın tutuklu 670 kilometre uzaklıktaki cezaevine sevk edildi

HABER MERKEZİ – Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 129 gündür açlık grevinde olan Sibel Akdeniz ile 64 gündür açlık grevinde olan Azize Yağız, 670 kilometre uzaklıktaki Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

HDP Milletvekili Leyla Güven, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması talebi ile 177 gündür açlık grevinde.

Güven’le aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemleri de sürüyor.

Açlık grevindeki 15 tutuklu ise eylemelerini 30 Nisan’da ölüm orucuna çevirdi. Ölüm orucuna başlayan siyasi tutukluların eylemi bugün 4’üncü gününde.

Diğer yandan aylardır süren açlık grevleri karşısında hükümet sessizliğini korurken, açlık grevcileri üzerindeki baskılar da artıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 Ocak’tan bu yana açlık grevinde olan Sibel Akdeniz ile 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Azize Yağız, yaklaşık 670 kilometre uzaklıktaki Kayseri Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

İki kadın tutuklunun neden sevk edildiğine dair herhangi bir bilgi ise yok.

Kayseri Cezaevi’ne sevk edilen tutuklu Akdeniz, şimdiye kadar 11 kilo kaybederek, 40 kiloya düştüğünü bildirmişti.

Sağlık durumu kötüye giden Akdeniz, daha önce verdiği bir demeçte, “mutlaka kazanacağız” mesajı vermişti. Yağız ise eylemine ilişkin “Tecrit sadece çözümsüzlüğü ilerletir. Bizim çabamız özgür ve barış dolu yarınların sağlanması içindir” demişti.

Eylemcilerin talebi ne?

Fotoğraf: Equal Times

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.