Ana SayfaCezaevleriAçlık grevindeki tutuklulardan ‘eyleme devam’ kararı

Açlık grevindeki tutuklulardan ‘eyleme devam’ kararı

HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra görüşmesinin ardından cezaevlerinde süren açlık grevlerine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

Avukatları PKK lideri Abdullah Öcalan’la 2 Mayıs tarihinde 1 saatlik bir görüşme gerçekleştirildiğini duyurdu.

Bu, 2011 tarihinden bu yana yani 8 yıldır Öcalan ile yapılan ilk avukat görüşmesi olarak kayıtlara geçti.


8 yıl sonra avukatlarıyla görüşen Öcalan’dan mesaj


Fakat açıklamayı yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, ardından düzenlendikleri basın toplantısında yine de “avukat görüşmelerinin periyodik olarak devam edeceğine dair bir bilgi ya da öngörünün kendilerinde veya müvekkillerinde mevcut olmadığını” vurguladı.

Avukatları aracılığıyla mesaj gönderen Öcalan ise devam eden açlık grevlerine değindi, “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” sözlerini kaydetti.

Bu görüşme ve Öcalan’ın mesajı sonrası açlık grevcilerinin eylemi sonlandırıp sonlandırmayacağı henüz bilinmiyordu.

Öyle ki konuyu sorduğumuz Asrın Hukuk Bürosu avukatları da Öcalan’ın mesajına işaret ederek, “Açlık grevcilerinin inisiyatifinde, onların kararı” ifadesini kullandı.

Açlık grevindeki tutuklulardan eyleme devam kararı

Yapılan görüşmenin ardından açlık grevleri ve 7’nci gününde devam eden ölüm oruçlarının akıbeti hakkında tutuklu eylemciler adına Deniz Kaya açıklama yaptı.

Mezopotamya Ajansı’nın ANF’ye dayandırdığı habere göre yapılan açıklamada, daha önce deklare edilen taleplere dair yasal güvence sağlanana kadar eylemin süreceği belirtildi, “Taleplerimiz kabul edilene kadar direnişten asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Yapılan görüşmenin ’önemli ve değerli olarak görmelerine rağmen bu görüşmenin tecridin ortadan kalktığı anlamına gelmediğinin’ belirtildiği açıklamada, “Özünde yapılan görüşme tecrit koşullarında yapılmıştır ve bizler bu görüşme sürecini böyle okumaktayız” ifadelerine yer verildi.

Tecridin tüm topluma uygulandığı kaydedilen açıklamada, hak savunucularına, yazarlara ve aydınlara açlık grevi eylemlerine ses verme çağrısında bulundu.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

Fotoğraf: Twitter

HDP Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere partinin 4 milletvekili Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevinde.

Güven’in açlık grevi bugün 180’inci gününde. Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da Mart başından bu yana açlık grevinde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de devam ediyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklunun 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 7’nci gününde.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı son olarak 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak o dönem cezaevinden tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Previous post
YSK’den AKP’nin KHK’lilerle ilgili ikinci itirazına da ret
Next post
Öcalan’ın açıklaması ne anlama geliyor? – Abdulmelik Ş. Bekir