Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri: Eylemcilerin durumu kötü, hekimlerden Sağlık Bakanlığı’na çağrı

Açlık grevleri: Eylemcilerin durumu kötü, hekimlerden Sağlık Bakanlığı’na çağrı

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri ve ölüm oruçları devam ederken, eylemcilerin sağlık durumunun takibinin bağımsız hekimler tarafından yapılması engelleniyor. Buna karşı bir çağrı yapan Diyarbakır Tabip Odası ise Sağlık Bakanlığı, hekimler ve sağlık örgütlerinin birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapıyor.

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 188’inci gününde, yani 6 ayı geride bıraktı.

Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 15’inci günde. İkinci grup da 5’inci günü geride bırakıyor.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

Kolaj: MA

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda. Ancak tutukluların sağlık durumuna ilişkin sağlıklı bilgi almak zor.

Diyarbakır’da sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Açlık Grevlerini Takip ve İzleme Platformu verilerini takiben Diyarbakır Tabip Odası tutukluların sağlık durumuna ilişkin belirli periyotlarla bilgilendirme yapabiliyor.

Öyle ki Mezopotamya Ajansı’ndan Aydın Atay’a konuşan Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, tutukluların sağlık koşullarının takibini cezaevinin tek başına yapmasının imkansız olduğuna dikkat çekiyor.

Yaklaşık 3 bin tutuklunun açlık grevinde, 30 tutuklunun ölüm orucunda olduğuna işaret eden Demir, Leyla Güven ve dışarıda olan diğer açlık grevinde olanların kontrollerini yapabildiklerini ancak cezaevlerindeki açlık grevlerini, başvurularının reddi dolayısıyla sağlıklı yapamadıklarını söylüyor.

“Türk Tabipleri Birliği, Tabipler Odası ve Açlık Grevlerini Takip ve İzleme Platformu olarak başvurularımızı hem Diyarbakır Cezaevi Savcısı, Sağlık ve Adalet Bakanlığı’na başvurularımız oldu, ancak henüz olumlu bir dönüş olmadı. Yaptığımız 2 başvuru kabul edilmedi. En son cezaevi hekimleri ve revirleri ziyaret etme noktasında yaptığımız başvuru ise henüz cevaplanmış değil.”

Açlık grevleri ve cezaevlerindeki tutuklu sayısının fazla olması nedeniyle cezaevlerinin tek başına durumu takip etmesinin imkansız olduğuna dikkat çeken Demir, “Yetkililer, Sağlık Bakanlığı, hekimler ve sağlık örgütleri birlikte çalışarak bunun üstesinden gelinebilir” diyor.

Açlık grevlerinin hiç kimsenin bedenine ve yaşamına zarar vermeden çözülmesinin hekimlerin vicdani ve insani temennisi olduğunu söyleyen Demir, bir de çağrı yapıyor.

“Gelen aşama ve ölüm oruçları kaygı vericidir. Ölüm oruçları için uzun bir zaman yoktur. Dolayısıyla herkesi duyarlılığa ve insan yaşamını temel alan bir çözüme kavuşmasını diliyoruz. Ölüm değil, yaşam kazanmalı.”

Açlık grevleri ve talepler

‘Tecridi protesto etmek’ için tutulduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesinin Leyla Güven’i ziyaretinden / Fotoğraf: MA

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan ziyaret etmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ise eyleme devam edeceklerini bildirdi.

Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ kaydedildi.

Açlık grevcilerinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi. Çocukları için sokağa çıkan aileler ise polis şiddetine maruz kalıyor.

Eylemciler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Ancak bu talebe hükümetin yanıtı henüz olumlu değil.




Önceki Haber
'Deliller soğukkanlılıkla karartılıyor': Şule Çet Davası yarın
Sonraki Haber
Üzerinde horon tepilip, mangal yapılan koruma altındaki Mavi Yıldız çiçeği yok oldu