Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu da 5 gündür ölüm orucunda

Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu da 5 gündür ölüm orucunda

HABER MERKEZİ – Leyla Güven 178 gündür açlık grevinde, 4 ayı aşkın zamandır açlık grevinde olan 15 tutuklunun ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise bugün 5’inci gününde.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 178 gündür açlık grevinde, Güven’le beraber üç parlamenter daha açlık grevi eylemini sürdürüyor: Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler sürerken, farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklu da 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna başladı.

Ölüm orucuna başlayan siyasi tutukluların eylemi bugün 5’inci gününde.

Açlık grevi eylemini ölüm orucuna dönüştüren 15 tutuklunun tutuldukları cezaevleri ile isimleri ise şöyle:

  • Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi: Nesrin Akgül, Şükran Aydın, Zozan Çiçek
  • Gebze Kadın Kapalı Cezaevi: Ardıl Çeşme, Aslı Doğan
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi: Ahmet Anığı, Özhan Ceyhan, Vedat Özağar, İhsan Bulut, Erol Çelik
  • Diyarbakır D Tipi Cezaevi: Engin Akhan, Enver Durmaz, Ahmet Topkaya, A. Haluk Kaplan, Ferhat Turgay

Dünyanın birçok yerinde açlık grevleri sürüyor

Diğer yandan açlık grevindeki HDP üyesi Nasır Yağız’ın Erbil’deki eylemi 165’inci günde. Strasburg’da 14 kişi ve Galler’de İmam Şiş 139, cezaevlerinde 16 Aralık 2018 tarihinde eyleme başlayan tutuklular ise 140 gündür açlık grevinde. Açlık grevleri 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayıldı.

Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı ve eski milletvekili Sebahat Tuncel ile HDP’li eski vekil Selma Irmak da tutuklu bulundukları Kandıra Cezaevi’nde açlık grevi eyleminde 109’uncu güne girdi.

Eylemcilerin talebi ne?

Fotoğraf: Equal Times

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Hükümetin çağrılara yanıtı olumsuz

Aylardır süren açlık grevleri karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.

Previous post
Nedeni kayyum dönemi borcu: DEDAŞ, MARSU’nun elektriğini kesti
Next post
Konya'da işçileri taşıyan otobüs TIR'la çarpıştı: Bir kişi yaşamını yitirdi