Ana SayfaCezaevleriAçlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlıyor

Açlık grevleri sürüyor, 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlıyor

HABER MERKEZİ – Leyla Güven 6 ayı aşkındır açlık grevinde, 15 tutuklunun ölüm orucuna dönüştürdüğü eylem ise bugün 9’uncu gününde. Siyasi tutuklular adına yapılan açıklamaya göre 10 Mayıs itibariyle 15 tutuklu daha ölüm orucuna başlayacak.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 182 gündür açlık grevinde, Güven’le beraber üç parlamenter daha açlık grevi eylemini sürdürüyor: Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç.

Milletvekillerinin talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler sürerken, farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklu da 30 Nisan itibarıyla ölüm orucuna başlamıştı. Ölüm orucundaki siyasi tutuklular, eylemlerinde 9’uncu günü geride bırakıyor.

Ölüm orucu eylemine yeni bir grubun dahil olacağı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, Öcalan’ın üzerindeki tecridin sürdürüldüğünü, 2 Mayıs’ta yapılan avukat görüşmesinin ise süren eylemlerin direnicini kırma amacı taşıdığını belirterek, buna karşı 10 Mayıs itibariyle 15 tutuklunun daha ölüm orucuna başlayacağını duyurdu.

Yapılan açıklamada, açlık grevi ve ölüm orucundaki eylemcilerin talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerin sürdürüleceği de belirtildi.

“2 Mayıs görüşmesinden sonra yapılan avukat, aile ve vasi başvurularının reddedilmesi mutlak tecridin sürdürülmesi anlamına gelmektedir. Çok açık belirtiyoruz, Öcalan’la sadece bir görüşme yapılarak içinde bulunduğumuz ölüm orucunu ve açlık grevi eylemini bitirmemizi kimse bizlerden beklemesin.”

10 Mayıs’ta ölüm orucuna başlayacağı açıklanan 15 tutuklunun tutuldukları cezaevleri ile isimleri ise şöyle:

  • Kandıra Cezaevi: Yaşar Cinbaş, Muhammed İnal, Diyadin Akdemir ve Engin Kahraman
  • Bolu F Tipi Cezaevi: İbrahim Doğan, Ahmet Emin Eren ve Mustafa Taştan
  • Patnos Cezaevi: Senar Efe, Burhan Şık, Faysal Atak ve Şefik Kayhan
  • Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi: Reşat Özdil
  • Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi: Zeki Bayhan ve Yılmaz yıldız
  • Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi: Sait Öztürk

Ne oluyor?

Fotoğraf: Equal Times

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ise eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

İmralı Cezaevi

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Aylardır süren açlık grevleri ve 9 gün önce başlatılan ölüm oruçları karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.


Erdoğan’dan açlık grevcilerinin talebine dolaylı yanıt

Açlık grevleri raporu Adalet Bakanlığı’na sunuldu


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya'dan Norveç'e: İstanbul seçimlerinin yenilenmesi Avrupa basınında
Sonraki Haber
Britanya Başbakanı May'den Ankara’ya açlık grevleri çağrısı