Ana SayfaGüncelAçlık grevleri ve ölüm oruçları sürüyor, kan kusan tutuklular var

Açlık grevleri ve ölüm oruçları sürüyor, kan kusan tutuklular var

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri sürüyor; Leyla Güven 186 gündür eylemde, cezaevlerindeki eylem 5 aya yaklaştı, 30 kişi ise ölüm orucunda. Güven ve birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda. Bandırma Cezaevi’nde 127 gündür açlık grevinde olan Engin Okuducu’nun kan kustuğu gelen haberler arasında. Eylemcilerin talebi ortak; Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 186’ncı gününde.

Güven’le beraber diğer parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana yani 2 ayı aşkın zamandır eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 15 tutuklu 30 Nisan’da ölüm orucuna başlamıştı. Ölüm orucundaki siyasi tutukluların eylemleri bugün 13’üncü gününe girdi. Bu eyleme 10 Mayıs’ta 15 kişilik bir grup daha dahil oldu. Onların eylemi de 2’inci gününde.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

Kan kusan tutuklular var

Sabahattin Okuducu ve elinde tuttuğu fotoğraftaki yeğeni Engin Okuducu / Fotoğraf: MA

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Öyle ki Bandırma Cezaevi’nde 127 gündür açlık grevinde olan Engin Okuducu’nun sürekli olarak kan kustuğunu öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Okuducu, 6 Mayıs’ta açık görüştüğü amcası Sabahattin Okuducu aracılığıyla gönderdiği mesajında, sürekli olarak kan kustuğunu kaydetti ve “Bedeli ne olursa olsun eylemimiz sürecek. Tecrit kalkmadan eylemimiz son bulmayacaktır” dedi. Okuducu’nun mesajı özetle şöyle:

“24 kilo kaybım var. Sürekli kan kusuyorum. Son 48 saatte sadece 2 saat uyuyabildim. Bir süre vitaminlerimiz verilmedi. Şuanda vitaminler veriliyor.
“Hiçbir şekilde bizlere gazete verilmiyor. Dış dünyayla bağlantımız yok.
“Bedeli ne olursa olsun eylemimiz sürecek. Sonunda ölüm de olsa tecrit kalkmadan eylemimiz son bulmayacaktır.”

Okuducu’nun ailesi hükümet yetkililerine çağrı yaparken, Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi’ni (CPT) de göreve çağırdı.

Talep ne, hükümet ne diyor?

‘Tecridi protesto etmek’ için tutulduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesinin Leyla Güven’i ziyaretinden / Fotoğraf: MA

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan ziyaret etmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda. Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi. Çocukları için sokağa çıkan aileler ise polis şiddetine maruz kalıyor.

Eylemciler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Ancak bu talebe hükümetin yanıtı henüz olumsuz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlar ile ezilen Maori halkının sesi: Whina Cooper
Sonraki Haber
İstanbul seçimleri: "AKP'den CHP'ye 'emanet oy' kayabilir"