Ana SayfaCezaevleriAçlık grevlerinin ardından: Hala hastaneye sevk edilmeyenler var, TTB’den çağrı

Açlık grevlerinin ardından: Hala hastaneye sevk edilmeyenler var, TTB’den çağrı

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırıldıktan sonra bazı tutukluların hastanelere sevkinin halen yapılmadığını açıklayan TTB Merkez Konsey Başkanı Adıyaman, söz konusu sürece yönelik bazı önerilerde bulundu. Ayrıca Adalet ve Sağlık bakanlıklarını “tedavi süreçlerini cezaevlerinin olanakları ile sınırlandıran yaklaşımlarından vazgeçmeye” çağırdı.

Aylardır devam eden açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısının ardından sonlandırıldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) tarafından oluşturulan kriz masası, basın toplantısı düzenleyerek eylemlerin sonlandırılması sonrasında tutuklulara özenli bir tıbbi yaklaşım gerektiğini vurguladı.

Toplantıda konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, eylemlerini sonlandırıldıktan sonra bazı tutukluların hastanelere sevkinin sürdüğünü, ancak dünden bu yana bazı kentlerdeki cezaevlerinde sıkıntılar olduğu haberini aldıklarını belirtti.

“Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Adana ve Mersin’den bilgiler geliyor. Gelen haberlerden sonra açıklama yapma ihtiyacı duyduk. Bilindiği üzere uzun süreli açlığın insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Açlık grevindekilerin sağlığına kavuşması için ve normal beslenmeye geçiş süreci belli kuralları gerektirmektedir.”

“Kelepçeli muayene dayatılıyor”

Yaptıkları tüm uyarılara rağmen kaygı verici bilgiler geldiğini ifade eden Adıyaman, şöyle devam etti:

“Cezaevlerinde açlık grevini sonlandıran mahpusların ya hastaneye hiç götürülmediği ya da götürülmelerinde zorluk çıkarılıyor. Götürülenler de hastanelerde yatışları yapılmadan cezaevlerine geri götürüyorlar.
“Kelepçeli muayene dayatıldığı bilgileri geliyor. Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın genel olarak açlık grevindeki mahpusların cezaevlerinde tutulmalarına dair tutum aldıklarını görmekteyiz.”

Açlık grevlerinin ardından ayrıntılı muayene, tetkik, tedavi ve özel bir beslenme programı gerektirdiği, öncelikle kişilerin hastaneye götürülmesi ve tedavilerinin hastane koşullarında yapılması gerektiğine dikkat çeken Adıyaman, şunları da sözlerine ekledi:

“Bu süreçte kalıcı bedensel-zihinsel hasar gelişmesine neden olabilecek uygulamalardan kaçınılması, bilimsel bilgiler ışığında özenli bir yaklaşım gösterilmelidir. Geçmişteki acı deneyimler, bizlere açlık grevi yapmış kişilerin yeniden beslenme sürecinde sağlık açısından birçok olumsuzluk yaşandığını göstermiştir.”

Bakanlıklara öneri ve çağrı

Adıyaman son olarak, şu çağrı ve önerilerde bulundu:

  • Özellikle vücut ağırlıklarının yüzde 10’unundan fazla kilo kaybı olanlar, kanama, denge sorunu, görme bozukluğu vb. ek şikayeti ve yeterli B-1 vitamini almamış olanlar yatarak tedavi edilmelidir.
  • Açlık grevini sonlandırmış mahpusların cezaevlerinde yetersiz olanaklarla tedavi edilme eğilimi, eksik risk değerlendirmesi, yanlış-yetersiz tedavi ile tıbbi uygulama hatalarıyla sonuçlanması kaçınılmaz olacaktır.
  • İnsan ve hasta hakları bakımından uyulması zorunlu olan, hekimliğin de en temel değerlerinden biri olan hastalar arasında ayrım yapmadan gereksinim duyduğu tüm tıbbi tedavi ve girişimleri yapma yükümlülüğü hekim ve sağlık çalışanlarının sorumluluğundadır.
  • Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini tedavi kılavuzlarına uymaya, tedavi süreçlerini cezaevlerinin olanakları ile sınırlandıran yaklaşımlarından vazgeçmeye ve hukuka uygun davranmaya çağırıyoruz.

Açlık grevlerinin ardından: Hastaneye sevk edilmeyen, sevk edilse de darp edilen tutuklular var

Açlık grevlerinin ardından hekimlerden önemli uyarılar




Önceki Haber
Evli olduğu Şeker Dikbıyık'ı öldüren erkeğe 36 yıl hapis cezası
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan 'Rabia Naz' açıklaması: Ankara'da bir güç adaletin önünü tıkıyor