Ana SayfaGüncelAdalet Bakanı’na çağrı: Madem yasak kalktı, İmralı’da aile ve avukat görüşleri yapılsın

Adalet Bakanı’na çağrı: Madem yasak kalktı, İmralı’da aile ve avukat görüşleri yapılsın

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Gül’ün, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıklamasının üzerinden 4 gün geçti ancak İmralı’da henüz bir görüşme gerçekleştirilmiş değil. Bakan Gül’ün bu açıklamasını hatırlatan İHD yetkilileri ve açlık grevi ile ölüm orucundaki eylemcilerin anneleri “Madem yasak kalktı, aile ve avukat görüşleri yapılsın” diyor.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları devam ederken, çocukları için Ankara’da bulunan HDP Genel Merkezi’nde oturma eylemi yapan tutuklu yakınları, İHD Genel Merkezi’ne giderek burada açıklama yaptı.

Basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da katıldı.

Fotoğraf: MA

16 Mayıs’ta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıklamıştı.

Gül, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” demişti.

Adalet Bakanı’nın bu sözlerini hatırlatan Türkdoğan, “Madem yasak kalktı, aile ve avukat görüşleri yapılsın” dedi.

Açlık grevleri ile ölüm oruçlarında gelinen aşamaya ve eylemcilerin “tecrit kaldırılsın” talebine dikkat çeken Türkdoğan, çağrı yaptı.

“Durumun ciddiyeti çok açık ve net. Türkiye kamuoyuna, devlet yetkililerine, dünya kamuoyuna çağrı yapıyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak bu görüşmelerin sağlanması, fiili engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

Toplantıda konuşan annelerden Nazehat Teke de, günlerdir yaptıkları eylemlere dikkat çekerek, eylemleri seslerini duyurmak için yaptıklarını belirtti.

Teke, “Bizim için saatler, saniyeler önemliyken, neden şimdiye kadar görüşme gerçekleşmedi. Neden evlatlarımız hala bu durumda?” diye sordu.

“Tüm kurumlardan, ‘insanım’ diyen herkesten destek almak için HDP Genel Merkezi’nde eylemimizi yapıyoruz. Herkese gideceğiz; sesimizi duyurana kadar, evlatlarımızı yaşatmak için. Ramazan ayıdır, konuştuğumuzda dilimiz kuruyor.
“Geç kalmadan, cenazeler cezaevlerinden çıkmadan bir şey yapılsın. Adalet Bakanı engel yok diyor.  Engel yoksa olmayan engeli engelleyen ne? Bir umutla bekliyoruz, ‘acaba kim bize bu hayırlı haberi verecek’ diye? Kimse bizden evde oturmamızı beklemesin.”
Fotoğraf: MA

Adana’da da açlık grevlerine destek eylemlerini sürdüren tutuklu anneleri hükümete seslendi.

İsmet İnönü Parkı’ndaki eylem polis ablukası altında yapıldı.

Anneler hükümete “Yeter artık. Feryadımızı ve çığlığımızı duyun. Çocuklarımız ölmesin” diye seslendi.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 194’üncü gününde, Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 21’inci günde. İkinci grup da 11’nci günü geride bırakıyor.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

‘Tecridi protesto etmek’ için tutulduğu cezaevinde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesinin Leyla Güven’i ziyaretinden / Fotoğraf: MA

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile geçtiğimiz 2 Mayıs’ta görüşmüştü ancak görüşme sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ‘yapılan görüşme tecrit koşullarında gerçekleştirildiği’ için talepleri kabul görene kadar ‘eyleme devam’ kararı almıştı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül geçtiğimiz 16 Mayıs’ta Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıklasa da Öcalan’ın avukatları 2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini belirterek, görüş yasağının halihazırda ‘fiili olarak’ devam ettiğini söylüyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Google'dan Huawei'ye sınırlama
Sonraki Haber
Boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından 14 kurşunla öldürüldü