Ana SayfaToplumsal CinsiyetAlabama’da kürtajı yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi

Alabama’da kürtajı yasaklayan yasa tasarısı kabul edildi

HABER MERKEZİ – ABD’nin Alabama eyaletinde kürtajı yasaklayan yasa tasarısı Senato’da kabul edildi. Senato, ensest ve tecavüz gibi durumlarda kürtaj için ayrıcalık tanınmasını öngören değişiklik teklifini ise reddetti.

ABD’nin Alabama eyaletindeki Senato, kürtajı yasaklayan ve “Kalp atışı tasarısı” olarak anılan yasa tasarısını onayladı.

Yasaya göre ancak annenin sağlığının tehdit altında olduğu durumlarda kürtaja izin verilecek.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yasa, kürtaj karşıtı olarak bilinen Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey tarafından imzalandığı takdirde yürürlüğe girecek.

Tasarı, ABD’deki örnek yasaların hepsinden öteye geçerek 6 haftalık gebelikten itibaren kürtajı yasaklıyor.

Tasarı ile A tipi suç kapsamına alınan kürtajı yapmaya niyet eden doktor 10 yıl, gerçekleştiren doktor ise 99 yıl hapis ile yargılanacak.

Kürtaj yaptıran kadınlar ise ceza kapsamının dışında tutuldu.

Eyalet Senatosu’nda yapılan oturumda ise ensest ve tecavüz gibi durumlarda ayrıcalık tanınmasını öngören değişiklik teklifi de reddedildi.

1973 tarihli kararı değiştirmek amaçlanıyor

Ülkedeki kürtaj karşıtı örgütler, bu yasanın, kürtajı serbest bırakan 1973 tarihli ABD Yüksek Mahkemesi kararını da değiştirmesini umuyor.

Cumhuriyetçi Parti’den parlamenter Terri Collins, tasarının kabul edilmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Biz, rahimdeki bebeğin bir insan olduğuna inanıyoruz” dedi.

Tasarının destekçisi olan Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Clyde Chambliss ise, bu yasa ile direkt olarak ABD Yüksek Mahkemesine başvurularak, kürtajı yasal hale getiren 1973 tarihli karara itiraz edilebileceği görüşünü açıkladı.