Ana SayfaGüncelAvrupa Parlamentosu seçimleri: Aşırı sağcılar ve Yeşiller oylarını artırdı

Avrupa Parlamentosu seçimleri: Aşırı sağcılar ve Yeşiller oylarını artırdı

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu seçimleri yapıldı. Avrupalı seçmen yüzde 51 katılım oranıyla sandığa son 20 yılın en yoğun ilgisini gösterdi. Bu seçimde merkez sağ ve merkez sol gerilerken liberaller, Yeşiller ve aşırı sağcılar yükselişe geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre kazanan partiler ise sağ popülistler ve Yeşiller. Yeşiller grubu sahip olduğu 50 sandalyeyi 70’e çıkardı.

Avrupalılar, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için sandığa gitti. 28 üye ülkede bu hafta sonu düzenlenen seçimlerin resmi olmayan sonuçları da açıklandı.

Henüz resmi olmayan sonuçlara göre muhafazakâr Avrupa Halk Partisi (EPP) oy kaybına rağmen hâlâ en güçlü grubu oluşturdu. EPP, 179 sandalyenin sahibi oldu. Bu sonuç 2014 seçimlerine göre 42 sandalye kaybedildiğini gösteriyor.

Parlamento’daki ikinci büyük grubu oluşturan Sosyal Demokratlar (S&D), 2014’deki seçimlere kıyasla 33 sandalye kaybederek 152 sandalyeye geriledi.

Liberaller ise bu yasama döneminde 108 vekil ile temsil edilecek.

Yeşiller ve aşırı sağcılar yükselişte

Sağ popülistler ve Yeşiller ise bu seçimde oylarını artırarak, güç kazanan gruplar oldu.

Aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası 37 olan vekil sayısını 55’e yükseltti. Aşırı sağın en büyük zaferi, birinci sırayı aldıkları Fransa ve İtalya’dan geldi.

Aşırı sağcıların çıkış yapması zaten bekleniyordu ancak asıl sürpriz Yeşiller’den geldi. Yeşiller özellikle Almanya ve Fransa’daki büyük başarısı ile sahip olduğu 50 sandalyeyi 70’e çıkardı.

Avrupa Parlamentosu’nun resmi Twitter hesabından resmi olmayan geçici sonuçlar şu grafik ile duyuruldu.

Bugüne kadar merkez sağ partilerin üye olduğu EPP ve merkez sol partilerin üye olduğu Sosyalistler ve Demokratlar grubunun (SD) sandalyeleri AP’de çoğunluğu sağlamaya yetiyordu.

Fakat artık 751 sandalyeli Avrupa Parlamentosu’nda çoğunluğa sahip olmayacaklar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayseri'de 78 yaşındaki Zeynep Katan eşi tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Depresyonun gerçek nedenleri ve beklenmedik çözümleri üzerine