Ana SayfaGüncelAYM’den altı gazetecinin başvurusuna ret, üç gazeteci için hak ihlali kararı

AYM’den altı gazetecinin başvurusuna ret, üç gazeteci için hak ihlali kararı

HABER MERKEZİ – AYM, Cumhuriyet Davası’nda yargılanan Kadri Gürsel ile gazeteciler Murat Aksoy ve Ali Bulaç için yapılan başvurularda hak ihlali kararı verdi. Ancak mahkeme, Cumhuriyet Davası’nda yargılanan dört gazeteci ile Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan’ın başvurularında ihlal tespit etmedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku ile gazeteciler Ali Bulaç, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve Murat Aksoy’un bireysel başvurularını dün ve bugün düzenlediği gündem toplantılarında ele aldı.

Genel Kurul, Gürsel, Bulaç ve Aksoy’un, “kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

AYM, Cumhuriyet Davası’nda yargılanan Sabuncu, Şık, Utku ve Atalay’ın bireysel başvurularında ise ihlal tespit etmedi.

Yine Ahmet Altan’ın bireysel başvurusunda da ihlal tespit edilemediği bildirildi.

Son olarak da gazeteci Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvurusunu değerlendiren AYM, Ilıcak’ın hak ihlali başvurusunu oy birliğiyle reddetti.

Murat Aksoy: Hayatımdan 15,5 ay alındı

Gazeteci Murat Aksoy, AYM’nin kararının ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Ben gazetecilik yaptım. Yazı yazdım, düşüncelerimi ifade ettim. Tutuklanmam da, uzun süre tutuklu kalmam da düşünce ifade özgürlüğümün ihlaliydi. Hayatımdan 15.5 ay alındı. AYM bu kararla hakkımı teslim etti” ifadesini kullandı.

Murat Sabuncu’dan AYM’ye tepki

Twitter üzerinden açıklama yapan Murat Sabuncu ise AYM’nin kararına, “Gazetecilik suç değildir, fikirlerimizi, haberlerimizi, umutlarımızı, barış talebimizi hapsedemeyeceksiniz” diyerek tepki gösterdi.

Kadri Gürsel de söz konusu kararlar üzerine yaptığı sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“AYM, Cumhuriyetçilerin delilsiz, hukuksuz ve haksız tutukluluklarına ilişkin başvurularının üzerinden 2 yıl 4 ay 8 gün geçtikten sonra tüm sanıklar yönünden hak ihlali kararı verseydi ‘geciken adalet, adalet değildir’ diyebilecektik. Şimdi bunu bile diyemiyoruz.”

Cumhuriyet Davası’nda cezası onanan gazeteciler yeniden cezaevine girdi




Önceki Haber
Hasat öncesi 'sıfır gümrük' kararı: Bu kez 100 bin ton ayçiçek ithal edilecek
Sonraki Haber
Ayvalık'ta mülteci teknesi battı: Dokuz kişi yaşamını yitirdi