Ana SayfaGüncelBahçeli’den Öcalan açıklaması: Avukatıyla görüşsün

Bahçeli’den Öcalan açıklaması: Avukatıyla görüşsün

HABER MERKEZİ – MHP lideri Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın 2 Mayıs’ta avukatlarıyla yaptığı görüşmeye değinerek, bunun bir talep meselesi olduğunu söyledi. Ayrıca Bahçeli, Öcalan için “Bana sorarsanız avukatıyla görüşsün” ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatlarıyla görüştürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İftarda basın mensuplarıyla bir araya gelen Bahçeli, 2 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmeye ilişkin soruya 185 gündür açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tahliye olmasının ardından evinde sürdürdüğü eylemine değinerek yanıt verdi.

Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu’nun haberine göre Bahçeli, söz konusu açıklamasında “Bu bir talep meselesidir. Avukatıyla uzun yıllar görüşememesinin ısrarlı bir şeklidir. Bir hanımefendi milletvekilinin cezaevinde 160 günden beri ölüm orucu tutmuş olmasındandır” ifadelerini kullandı.

Bahçeli, “Böyle bir durum karşısında Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği şekliyle; çözüm sürecini kapsamayan ama avukatının talebine verilen bir cevaptır” diye de ekledi.

MHP lideri Bahçeli ayrıca, Öcalan ile avukatlarının görüşmesi gerektiğini de ifade etti: “Bana sorarsanız avukatıyla görüşsün.”

Ne oluyor?

Fotoğraf: Equal Times

HDP Milletvekili Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ise eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

Açlık grevcileri ve ölüm orucundakiler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Aylardır süren açlık grevleri ve 12 gün önce başlatılan ölüm oruçları karşısında hükümet sessizliğini korurken, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Milletvekili Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop ilk kez karşılık vermişti.

Temel, Meclis Başkanı’na “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop ise bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” yanıtını vermişti.


Avukatı Öcalan’la görüşmeyi anlattı: “Seçim gündem dahi olmadı, metin geç verildi”

CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu: Tecrit kabul edilemez

Öcalan’la görüşme ve İstanbul seçimleri – İbrahim Aslan

Erdoğan’dan açlık grevcilerinin talebine dolaylı yanıt

Öcalan’ın açıklaması ne anlama geliyor? – Abdulmelik Ş. Bekir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara’da sağlıkçılara biber gazı ve gözaltı
Sonraki Haber
Barış akademisyeni Tuna Altınel tutuklandı