Ana SayfaGüncelBahçeli’nin Öcalan açıklamasına HDP’den yanıt

Bahçeli’nin Öcalan açıklamasına HDP’den yanıt

HABER MERKEZİ –Öcalan için “avukatlarıyla görüşsün” diyen MHP lideri Bahçeli’ye HDP’den yanıt geldi. Partinin eş genel başkanı Temelli, “Evet, görüşülsün ama bu görüşmenin bir hukuku var” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatlarıyla görüştürülmesine ilişkin açıklamasına HDP cephesinden yanıt geldi.

MHP lideri, 2 Mayıs’taki görüşme sonrasında Öcalan ile avukatlarının görüşmesi gerektiğini “Bana sorarsanız avukatıyla görüşsün” sözleriyle ifade etmişti.

Bahçeli’nin açıklamasına yanıt HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den geldi.

Partisinin Diyarbakır İl Örgütü’nün 2’nci Olağanüstü Kongresi’nde konuşan Temelli, 186 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven ile diğer vekiller, tutuklular ve aktivistlerin açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini hatırlattı.

“Tecrit sonlansın diye dile getirilmedik söz, çalınmadık kapı kalmamıştır. En sonunda Leyla Güven ve binlerce insan direnerek bu hukuksuzluğa işaret etmiştir. Şimdi bunu görme zamanıdır. Artık bu hukuksuzluğa son verme zamanıdır. Avukatları ve ailesi düzenli olarak Sayın Öcalan’la görüşmelidir. Bu yasal bir taleptir.”

Temelli, 2 Mayıs’taki görüşmeye dek yıllardır avukatlarıyla görüştürülmeyen Öcalan için “Avukatlarıyla görüşsün” diyen MHP lideri Bahçeli’ye ise isim vermeden şöyle karşılık verdi.

“Artık herkes dile geliyor. Bu direniş o denli etkili olmuştur ki herkes dile geliyor. ‘Avukatlarıyla görüşülsün’ deniyor. Evet, görüşülsün ama bu görüşmenin bir hukuku var. Öyle lalettayin, ‘görüşülsün’ demekle olacak bir iş olmadığını herkes bilmeli.
“Bakın 2 Mayıs’ta avukatlar görüştü. Öğrendik ki tecrit çok daha ağırmış. İletişim hakkının gasp edildiği, mektup bile yazamadığı ortaya çıktı.
“2 Mayıs’ta görüşüldü ve bir metin geldi. O metin bu ülkenin barışına, demokrasisine katkı yapıyor mu, yapmıyor mu? O zaman ne engel oluyor? Bu tecridi sonlandırmak için size ne engel oluyor?
“Toplumsal uzlaşma ve demokratik mücadele gücümüzle bu gidişata son verebiliriz. Bizim meselemiz barıştır, bizim meselemiz demokrasidir. İşte o yüzden diyoruz ki; bu 4 yıl boyunca yaşanan bunca zulüm, bunca ölüm, bunca savaş olmayabilirdi. Türkiye başka bir yolda yürüyebilirdi. Ama siz bu yolu kapattınız.
“Buna şimdi son verebiliriz. Demokratik mücadele gücümüzle, toplumsal uzlaşmayla, toplumsal barışla onurlu bir barış mücadelesini yükselterek Türkiye’deki tüm demokrasi güçleri yan yana gelerek bu tecride karşı çıkarak bu gidişata son verebiliriz.
“Eğer bir demokratik müzakere yolunun açılmasını istiyorsak, bu ülkeye barış ve demokrasinin gelmesini istiyorsak  şimdi hep beraber annelerin sesine ses katma, Leyla Güven’in sesine ses katma, açlık grevinde, ölüm orucunda olanların mücadelesine güç katma zamanıdır.”

Açlık grevleri ve Öcalan’la görüşme

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan ziyaret etmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettirme kararı almıştı.

Son olarak 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile 2 Mayıs’ta görüştü. Bu görüşme de açlık grevleri sürerken gerçekleşti.

Bu görüşmede avukatlara ulaştırdığı mesajında “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulunan Öcalan, devam eden açlık grevlerine ilişkin “Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz” dedi.

Öcalan’ın bu mesajı sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular eyleme devam edeceklerini bildirdi. Açıklamada, yapılan görüşmenin ‘olumlu olmasına rağmen tecrit koşullarında gerçekleştirildiği ve talepler kabul edilene kadar eylemin süreceği’ bildirildi.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda. Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi. Çocukları için sokağa çıkan aileler ise polis şiddetine maruz kalıyor.

Eylemciler Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor. Ancak bu talebe hükümetin yanıtı henüz olumsuz.

Görüşmenin ardından AKP ile iktidar ortağı MHP’nin lideri Bahçeli, Öcalan’ın 2 Mayıs’ta avukatlarıyla yaptığı görüşmeye değinerek, bunun bir talep meselesi olduğunu söylemiş ve “Bana sorarsanız avukatıyla görüşsün” ifadesini kullanmıştı.