Ana SayfaGüncelBarış akademisyeni Füsun Üstel cezaevine girdi

Barış akademisyeni Füsun Üstel cezaevine girdi

HABER MERKEZİ – Barış bildirisine imza attığı için hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kararı İstinaf tarafından onanan Prof. Dr. Füsun Üstel cezaevine girdi.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandığı davada kendisine verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kesinleşen Prof. Dr. Füsun Üstel, bugün cezaevine girdi.

Cezaevine girmek üzere avukatlarıyla birlikte Eskişehir’e giden Üstel’i karşılayan Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinden ihraç edilen akademisyenler oldu.

Üstel, ardından cezasının infazı için Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevi’ne teslim oldu.

Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre Üstel 11 ay hapishanede kalacak.

Ne olmuştu?

10 Mart 2016’da 1100’ün üzerinde akademisyen Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212’yi buldu.

Bildirinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef aldı, “Aydın falan değilsiniz, karanlık ve cahilsiniz” dedi.

Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında tutuklamalara varan baskıların startı verildi.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

8 Mayıs Ocak itibarıyla hakkında hapis cezası verilen akademisyen sayısı 191’i buldu.

191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için, altı kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.

İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden bu mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel’e 4 Nisan 2018’de verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kararı 25 Şubat 2019’da onandı.

İstinafın onama kararının ardından infazın durdurulması için Üstel’in avukatları İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti ancak cezanın infazına başlandı.


Chomsky’den Butler’a: 1800 akademisyenden ‘Barış Akademisyenleri’ için çağrı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bingöl'de bir korucu eşi ve bir çocuğunu öldürdü, iki çocuğunu yaraladı
Sonraki Haber
Demirtaş’ın yargılandığı davada görevsizlik kararı