Ana SayfaEkonomiBDDK’den dolar alımında valör uygulaması: İktisatçılar ne diyor?

BDDK’den dolar alımında valör uygulaması: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – BDDK’nin kararına göre bugünden itibaren 100 bin dolar ve fazlası döviz alımında para ilgilinin hesabına bir gün gecikmeyle geçecek. Konuyu değerlendiren iktisatçılardan Mustafa Sönmez’e göre “Dövize vergi, kısıt getirmeye başlanırsa dövize el konur endişesi de beslenmiş olur.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bugün itibarıyla devreye giren kararı gereğince gerçek kişiler tarafından yapılan 100 bin dolar üzerindeki döviz alımı işlemleri bir gün gecikmeyle gerçekleşecek.

Kurum tarafından bankalara Pazartesi günü gönderilen yazıda, “finansal piyasaların istikrarlı işleyişi, kredi sisteminin etkin çalışması ve spekülatif işlemlerin önüne geçilmesi” karara gerekçe olarak gösteriliyor.

Bu uygulama kapsamında 100 bin dolar dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek.

Döviz satımında ise bekleme süresi olmayacak. Satılan dövizin TL karşılığı aynı gün hesaba aktarılacak.

İktisatçılar ne diyor?

Kararı değerlendiren iktisatçılardaki genel kanı kayıtdışının artacağı, piyasalara ‘panik sinyali’ verildiği yönünde.

Konuyu Twitter üzerinden yorumlayan iktisatçılar görüşleri şöyle:

İktisatçı Gökhan Uskuay

“BDDK önlemi kayıt dışını artıracaktır. 100 bin $ alacak olan döviz bürosuna ya da ayaklı borsaya gider. Kapalıçarşı’daki ayaklı borsa ve gelen giden valizler artar.”

Stratejist Timothy Ash

“İstanbul seçimlerinin yenilenmesi dolayısıyla faiz artırımı gibi ortodoks bir politika izleyemeyen Türk yetkililerden yine ahmakça bir hareket.”

İktisatçı Mustafa Sönmez

“Dövize vergi, kısıt getirmeye başlarsan, yarın bunlar dövizimize el koyar, endişesini de beslersin. Ahmakça işler bunlar. Farklı bankalarla çalışır, engellerinizi aşar.”

Siyasal iktisatçı Ali Rıza Güngen

“Gerçek kişilerin 100 bin USD üzeri döviz alımlarında geciktirme emri. Çaresizlik göstergesi. Uluslararası piyasaya panik sinyali yayıyorlar.”

Döviz alımı hızlandı

Türkiye’de yaşayan yerleşiklerin döviz alımı 5 Ekim 2018’den bu yana artıyor.

Bloomberg’in verilerine göre sadece bu yıl 20 milyar döviz alımı gerçekleştirildi, bu da toplamda döviz mevduatını 180 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye getirdi.

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin azalması ise herhangi bir kur şokunun yaşanması durumunda piyasaya müdahale edemeyeceğine dair kaygı uyandırmış durumda.

BBC Türkçe’nin Reuters’dan aktardığı haberinde, BDDK’nin attığı bu adımın ‘TL’nin değerini korumak için sermaye kontrolünün hayata geçirilebileceğine dair endişelerin artmasına’ neden olabileceği kaydediliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YSK toplandı: Yedek üye itirazı reddedildi, gerekçeli karar bugün açıklanmayacak
Sonraki Haber
Çoğunluk HDP'deydi ama: Tatvan’da HDP’li 9 belediye meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı