Ana SayfaEkonomiBir revize de OECD’den: Türkiye ekonomisinde küçülme beklentisi arttı

Bir revize de OECD’den: Türkiye ekonomisinde küçülme beklentisi arttı

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisine dair tahminlerinde revizeye giden OECD, küçülme beklentisini artırdı, enflasyonun 2020 sonuna kadar çift hanelerde kalacağı öngörüsünde bulundu.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2019 yılı için Türkiye ekonomisine yönelik yüzde 1,8 olan küçülme tahminini yüzde 2,6’ya çıkardı.

Türkiye için 2020 yılına ilişkin öngördüğü yüzde 3,2 büyüme hızını da yüzde 1,6’ya düşüren OECD, enflasyonun ise en az 2020 sonuna kadar iki haneli seviyelerde kalacağını öngördü.

Söz konusu veriler bugün yayınlanan ‘Ekonomik Görünüm’ raporunda yer aldı.

Raporda dikkat çeken detaylar şöyle:

  • Geçen yıl Ağustos ayında gerçekleşen ve yılın ikinci yarısında resesyonu tetikleyen finansal şokun ardından verilen güçlü mali teşvikler 2019 başlarında ekonomik daralmayı yavaşlattı, ancak 31 Mart yerel seçimleri sonrası yatırımcı tarafındaki belirsizlik sürüyor
  • İş ve hanehalkı duyarlılığı giderek artan belirsizlikten etkileniyor
  • Küresel büyümedeki yavaşlama, hem hane halkları harcamalarına hem de Türkiye ve Arjantin gibi büyük gelişmekte olan ekonomilerden bazılarında süren resesyonların hızına bağlı olarak yönelecek

Goldman Sachs de küçülme tahminini artırmıştı

Geçtiğimiz haftalarda ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs de Türkiye’nin ekonomisine dair büyüme görünümünü düşürmüştü.

Banka, önceki yüzde 1,5’lik küçülme tahminini yüzde 2,5 olarak revize etmişti.

Söz konusu tahmin bankanının ekonomistleri Kevin Daly ve Clemens Grafe’nin 10 Mayıs tarihli raporlarında şu ifadelerle yer almıştı:

“Türk Lirası üzerindeki değer kaybı baskısındaki artışın muhtemelen kısa vadede büyüme üzerinde somut olumsuz etkisi olacak ve bunun ötesinde, ekonomi, bir süre için ekonomik büyüme üzerinde baskı yapmasını beklediğimiz önemli bir bilanço ayarlamasına ihtiyaç duyuyor.”
Previous post
Antalya'da bir gazeteciye daha saldırı: Ergin Çevik darp edildi
Next post
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Kimin parasıyla kimi doyuruyorsun, 80 milyon seni doyuruyor