Ana SayfaGüncelBireysel silahlanma: 2 yılda ruhsatlı ve ruhsatsız silahlarla 3 bin 28 kişi öldürüldü

Bireysel silahlanma: 2 yılda ruhsatlı ve ruhsatsız silahlarla 3 bin 28 kişi öldürüldü

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 273 bin 447 kişi silah ruhsatı aldı. 2016-2018 yılları arasında ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı ise 25 bin 951. Tüm bu silahlarla 3 bin 28 kişi öldürüldü. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Gürer, bireysel silahlanmadaki artışa dikkat çekiyor ve iktidarın sorumluluğuna işaret ediyor.

Türkiye’de 2018 yılında 273 bin 447 kişiye silah ruhsatı düzenlenmiş. Kolluk kuvvetlerinin 2016-2018 yılları arasında ele geçirdiği ruhsatsız silah sayısı ise 25 bin 951.

Aynı yıllarda söz konusu ruhsatlı ve ruhsatsız silahlarla 3 bin 28 kasten öldürme olayı meydana gelmiş.

Veriler İçişleri Bakanlığı’na ait. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuya dair soru önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği yanıtlarla bilgiler açığa çıktı.

Önergeye verilen yanıtı değerlendiren CHP’li  Gürer, ateşli silahlarla işlenen cinayet ve yaralama sayılarındaki artışların toplumsal kaygıları tetiklediğini ifade ediyor.

“Farklı araştırmalarda ruhsatsız bireysel silahlanmanın son yıllarda önemli oranda artış gösterdiği de ifade edilmektedir. Her dört kişiden birinin ruhsatsız ateşli silah bulundurduğu da yine araştırmalara yansımaktadır.”

Son dört yılda yaralanma ve öldürmeye varan silahlı şiddette yüzde 69 artış olduğuna dikkat çeken Gürer, silahlanmaya neden olan sorunların bertaraf edilmesinin öncelikle iktidarın sorumluluğunda olduğunu, bu yönde daha çok eğitim ve önlemlerle ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini söylüyor.

Silahlı şiddet artıyor

Umut Vakfı’nın sene başında açıkladığı rapora göre Türkiye’de silahlı şiddet son 4 yılda yüzde 69 arttı.

Raporda, 2018’de en çok silahlı şiddetin yaşandığı bölgenin Marmara Bölgesi olduğu, İstanbul’un silahlı şiddetin en çok yaşandığı il olarak raporda yer aldığı kaydedilmişti. İstanbul’u sırasıyla Ankara, Samsun ve Adana izliyor.

Vakıf, silah edinme hakkı ve kullanımının getirdiği sorumluluğa dikkat çekerek, bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi çağrısı yapmıştı.


Bireysel silahlanma: Türkiye’de silahlı şiddet son 4 yılda yüzde 69 arttı

Silahlanma: Türkiye askeri harcamaları yüzde 24 artırdı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Goldman Sachs’den Türkiye öngörüleri: TL’de değer kaybı sürebilir, küçülme yüzde 2,5’i bulacak
Sonraki Haber
HDP'den muhalefete eleştiri: Hukuki bir talebin yerine getirilmesini söylemek bu kadar zor mu?