Ana SayfaDünyaBrexit krizi: Başbakan Theresa May 7 Haziran’da görevi bırakıyor

Brexit krizi: Başbakan Theresa May 7 Haziran’da görevi bırakıyor

HABER MERKEZİ – Britanya’da Başbakan Theresa May, 7 Haziran’da görevi resmen bırakacağını duyurdu. May, “Ülkenin yararı için Brexit sürecini yeni bir başbakanın yürütmesi gerektiği açık” dedi.

Britanya’da Başbakan Theresa May, 7 Haziran tarihinde görevi bırakacağını açıkladı.

Söz konusu açıklama, Muhafazakar Parti’nin “başbakanlara göreve getirme ve görevden alma” yetkisine sahip “1922 Komitesi”nin toplantısının ardından yapıldı.

May, “Ülkenin yararı için süreci (Brexit) yeni bir başbakanın yürütmesi gerektiği açık. Bu nedenle 7 Haziran tarihinde Muhafazakar Parti liderliğinden çekileceğimi duyuruyorum” dedi.

Son dönemde ardı ardına istifaların yaşandığı May hükümeti döneminde 36 bakan görevi bırakmış, bu istifalardan 21’inde gerekçe olarak Brexit gösterilmişti.

Muhafazakâr Parti liderliği için yarışın 10 Haziran’da başlatılması ihtimali üzerinde duruluyor.

Ne olmuştu?

Başbakan Theresa May, daha önce parlamentoda üç kez reddedilen Avrupa Birliği’nden Çıkış Anlaşması Tasarısı’nda değişiklikler yaparak yeniden milletvekillerinin onayına sunacağını açıklamıştı.

Başbakan, bu oylamada da teklif reddedilirse ‘yeni bir referandum düzenlenebilmesi için de oylama yapılacağını’ dile getirmişti.

May’in anlaşmada yaptığı değişiklikler, işçi hakları, çevre koruma politikaları, İrlanda için tartışmalı ‘backstop’ uygulaması ve gümrüklerde Brexit’e kuşkuyla bakanlara ‘tavizler’ içeriyor.

Ancak May yeni planı ve referandum konusunda, kendi kabinesi ve parlamentodaki Muhafazakar Parti grubunun tamamının desteğini alabilmiş değil.

Kabine içinde ‘anlaşmada yeni düzenlemelere’, parlamentoda ise ikinci referanduma karşı çıkan bakan ve milletvekilleri var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da iş cinayeti: 17 yaşındaki Nurullah Karakuş yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
HDP'li Kenanoğlu: Sözlerim çarpıtıldı, amaç manipülasyon yaratmak