Ana SayfaDünyaBrexit krizi: Theresa May’in istifa etmesi bekleniyor

Brexit krizi: Theresa May’in istifa etmesi bekleniyor

HABER MERKEZİ – Britanya’da Brexit nedeniyle istifa eden bakan sayısı 21’e yükseldi. Görevdeki bazı bakanlara göre bu istifayla beraber Başbakan Theresa May’e ‘yolun sonu göründü’. May’in yarın istifasını sunabileceği belirtiliyor.

Britanya’da Brexit sürecinde istifa eden bakanlara bir yenisi eklendi.

Son olarak hükümetin Avam Kamarası’nın gündemini belirlemeden sorumlu bakanı Andrea Leadsom istifa ettiğini duyurdu.

Leadsom, istifasını duyurduğu açıklamasında, Brexit ile ilgili teklif ve önerilerin ayrıntılı bir şekilde incelenebilmesi için kabinenin önüne getirilmediğini ifade ederek Başbakan Theresa May’i eleştirdi.

Bu istifayla beraber May döneminde görevi bırakan bakan sayısı 36’ya yükseldi. Bu istifalardan 21’inin gerekçesi ise Brexit.

‘May için yolun sonu’ 

Leadsom’un istifası başbakanlık nezdinde ‘hayal kırıklığı’ ile karşılandı.

Yapılan açıklamada, “Başbakan halkın seçimi doğrultusunda Brexit’i gerçekleştirmeye odaklanmış durumda” değerlendirmesi yapıldı.

Fakat BBC’nin haberine göre görevdeki kimi bakanlar bu istifa sonrası May’in ‘yolun sonuna geldiği’ görüşünde.

Times gazetesi de May’in, kabinesinin yeni Brexit anlaşmasına karşı çıkması sebebiyle yarın istifa etmeye hazırlandığını öne sürdü.

Ne olmuştu?

Başbakan Theresa May, daha önce parlamentoda üç kez reddedilen Avrupa Birliği’nden Çıkış Anlaşması Tasarısı’nda değişiklikler yaparak yeniden milletvekillerinin onayına sunacağını açıklamıştı.

Başbakan, bu oylamada da teklif reddedilirse ‘yeni bir referandum düzenlenebilmesi için de oylama yapılacağını’ dile getirmişti.

May’in anlaşmada yaptığı değişiklikler, işçi hakları, çevre koruma politikaları, İrlanda için tartışmalı ‘backstop’ uygulaması ve gümrüklerde Brexit’e kuşkuyla bakanlara ‘tavizler’ içeriyor.

Ancak May yeni planı ve referandum konusunda, kendi kabinesi ve parlamentodaki Muhafazakar Parti grubunun tamamının desteğini alabilmiş değil.

Kabine içinde ‘anlaşmada yeni düzenlemelere’, parlamentoda ise ikinci referanduma karşı çıkan bakan ve milletvekilleri var.


BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
YSK'nin gerekçeli kararına siyasiler ve hukukçular ne diyor?
Sonraki Haber
Nevin Yıldırım'a verilen müebbet hapis cezası onandı