Ana SayfaGüncelBuldan: 23 Haziran bir referandumdur, HDP kazandırmaya devam edecek

Buldan: 23 Haziran bir referandumdur, HDP kazandırmaya devam edecek

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 23 Haziran’da da 31 Mart’taki çizgilerinde olacaklarını vurguladı, “Demokrasinin yolu İstanbul kadar Cizre’den de geçer” diye ekledi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu.

Partinin bu haftaki grup toplantısına çocukları açlık grevinde olanların yakınları ve Barış Anneleri beyaz tülbentleriyle katıldı.

Konuşmasında 8 yıl sonra avukatlarıyla görüşebilen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın mesajına dikkat çeken Buldan,  açlık grevleri ile 23 Haziran’da tekrarlanacak olan İstanbul seçimlerine dair açıklamalarda bulundu.

Öcalan’ın mesajı ve açlık grevleri

Buldan, 2 Mayıs’taki görüşmede Öcalan’ın ‘diyalog çağrısı’ yaptığını ve bunun görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.

Öcalan’ın gönderdiği mesajın iktidardan muhalefete kadar tüm kesimleri ilgilendirdiğini ve önemli bir çağrı olduğunu belirten Buldan, “Bu ülkenin temel ihtiyacı geniş toplumsal uzlaşı, diyalog ve müzakeredir” dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 188 gündür açlık grevinde olduğunu, 3 bini aşkın siyasi tutuklunun da aynı eylemi sürdürdüğünü, ayrıca 30 tutuklunun eylemini ölüm orucuna çevirdiğini anımsatan Buldan, eylemcilerin talebine dikkat çekerek, Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması gerektiğini söyledi.

Buldan, “Geçen her saat sadece cezaevlerindeki tutsakların değil, bu ülkenin aleyhine işliyor” diye konuştu.

İstanbul seçimi ve 23 Haziran mesajı

Buldan Yüksek Seçim Kurulu kararı ile 23 Haziran’da yinelenecek olan İstanbul seçimleri için ise “Şaibeli olan İstanbul seçimleri değil, YSK’nin iptal kararıdır” dedi.

“İstanbul’da oylar çalınmadı, iktidar ve YSK eliyle halkın iradesi çalındı” diyen Buldan, 31 Mart’ta kazandıkları kimi belediyelere ‘el konulduğunu’ ifade ederek, şu mesajı verdi:

“İstanbul’daki hukuksuzluk filminin fragmanı Şırnak’ta, Muş’ta, KHK gerekçesiyle 6 belediye eş başkanımızın, 56 belediye meclis üyemizin mazbatasının gasp edilmesinde gösterime sokulmuştu.”

“Cizre’ye sahip çıkmayanın İstanbul’a da sahip çıkamayacağını” dile getiren Buldan, şöyle devam etti:

“Beyaz tülbentli annelere saldıran elle, İstanbul’da, Şırnak’ta, Muş’ta halkın iradesini gasp eden el aynıdır. Belediye eş başkanlarımızın mazbatasını gasp edenlerle, tecridi sürdüren el aynıdır.
“Önümüzde net iki fotoğraf var. Biri; varlığını darbeyle, faşizmle, hukuksuzlukla sürdürmek isteyenlerin oluşturduğu fotoğraf. Diğeri ise geleceğini demokraside, demokratik cumhuriyette, toplumsal uzlaşıda ve barışta görenlerin oluşturduğu fotoğraftır.
“Böylesi bir ortamda İstanbul’da 23 Haziran’da yapılacak seçim tam anlamıyla bir referandumdur.”

Buldan konuşmasında HDP üzerinden yürütülen tartışmalar olduğuna dikkat çekerek, buna karşın partisinin durduğu yerin net olduğu, demokrasinin yanında olduklarını vurguladı ve şunları kaydetti:

“HDP, 31 Mart’ta demokrasiye aralanan kapının açılarak Türkiye halklarının aydınlık bir geleceği kavuşması için 23 Haziran’da aynı kararlılıkla tutumunu sürdürecektir. O yüzden aynı kararlılıkla ‘daha güçlü bir demokrasi ittifakı’ diyoruz. Bu çizgide ısrarcıyız, kararlıyız.
“Kutuplaşmadan uzak, tüm demokratik hakların, özgürlük taleplerinin korkusuzca dile getirildiği, halklarımızın biraz olsun nefes alabildiği, kendi kimliği ile dili ile siyasi görüşü ile birbiriyle konuşup anlaşabildiği, kimsenin kimseye ‘öteki’ demediği, toplumsal uzlaşıya dayalı, bir demokrasi ittifakından bahsediyoruz.
“Demokrasinin yolu İstanbul kadar Cizre’den de geçmektedir. Bunun görülmesi gerekir. Eğer AKP-MHP blokunun buralarda yaptıklarına, uyguladığı hukuk dışı tecride hep birlikte ses çıkarmazsak bir yanımız hep eksik kalacaktır.
“HDP’nin ilkeleri ve demokrasi konusundaki kararlı duruşu, 7 Haziran’da, 1 Kasım’da, 16 Nisan’da, 24 Haziran’da, 31 Mart’ta Türkiye halklarına kazandırdı. 23 Haziran’da da kazandırmaya devam edecek.
“Şimdi İstanbul için ‘Her şey çok güzel olacak’,  ‘İstanbul başka güzel olacak’ diyorlar. Biz de diyoruz ki; inanın Anneler, inanın Türkiye halkları, sonuç muhteşem olacak.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hollanda'dan Türkiye için seyahat uyarısı: 'Sorgulanabilirsiniz'
Sonraki Haber
Saadet Partisi İstanbul seçimine gireceğini açıkladı