Ana SayfaGüncelCPT’den İmralı’ya ziyaret: Hükümetten ‘görüş’ açıklaması geldi, avukatlar ‘fiili yasak var’ dedi

CPT’den İmralı’ya ziyaret: Hükümetten ‘görüş’ açıklaması geldi, avukatlar ‘fiili yasak var’ dedi

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıkladı. Ancak Gül’ün açıklaması sonrası konuşan Öcalan’ın avukatları 2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmediğini belirterek, görüş yasağının halihazırda ‘fiili olarak’ devam ettiğini söylüyor.

PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevleri devam ederken, hükümetten açıklama geldi.

Söz konusu açıklamayı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yaptı.

AA’nın servis ettiği habere göre Adalet Bakanı Gül, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi konusuna ilişkin, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) 7 Mayıs Salı günü İmralı Cezaevi’ni denetlediği öğrenilirken, Gül’ün açıklaması bu ziyaretin ardından geldi.

Gül, basın mensuplarına yaptığı söz konusu açıklamasında şunları söylüyor:

“Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur.
“İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Urfa’ya gidildi. Yine birçok cezaevine, İmralı’ya da gidildi. Orayı da ziyaret ettiler. Dolayısıyla; tüm cezaevlerinde, ilgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Bunlarla ilgili genel itibariyle daha önceki ziyaretlerde olumlu gelişmeler olduğunu ifade ettiler.
“Biz, işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla yola çıkmış; özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Dolayısıyla bu konudaki eleştiri ya da önerileri dikkatle takip edeceğiz. (CPT’nin) görüşmesi, İmralı ziyareti oldu.”

Öcalan’ın avukatlarından açıklama

Fotoğraf: MA

Adalet Bakanı Gül’ün, görüşme yasağına ilişkin kararların kaldırıldığı yönündeki açıklaması sonrası Öcalan’ın avukatlarından açıklama geldi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Öcalan’ın avukatı, Asrın Hukuk Bürosu üyesi İbrahim Bilmez, 2 Mayıs’tan sonra yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz her hangi bir yanıt verilmediğini söyledi.

“Bugüne kadar yaptığımız başvurulara ne olumlu, ne de olumsuz yanıt verilmedi. Ama müvekkilimizle görüşme taleplerine yanıt verilmediği için bugüne kadar taleplerimiz zimmi olarak reddedilmiş oldu.”

Medya Haber’e konuşan Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ise “Avukatlarla görüş yasağının kaldırıldığını biz zaten 6 Mayıs’ta açıkladık, 22 Nisan’da bu karar bize tebliğ edildi, 6 Mayıs’tan sonra ise yeni bir görüşme yapılmadı. Yasağın kaldırılması rutin görüşmelerin devam edeceğine dair bir garanti vermiyor. Dolayısıyla yasak şu anda fiili olarak devam ediyor” dedi.

Bu açıklamaların yanı sıra Asrın Hukuk Bürosu konuya dair yazılı bir açıklama da yaptı:

“Adalet Bakanlığı, müvekkilimiz Sayın Abdullah Öcalan ile avukat görüşmelerinin gerçekleşmesine dair mahkemenin kısıtlılık kararının kaldırıldığını ve Sayın Öcalan ile görüşme imkânının sağlandığını kamuoyu ile paylaşmış bulunmaktadır.
“Müvekkilimiz Sayın Öcalan ile 2 Mayıs tarihinde bir avukat görüşme yaptığımızı, 6 Mayıs tarihli basın açıklamamızda kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu açıklamada avukat görüşünü yasaklayan Hâkimlik kararının itirazlarımız üzerine Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmış olduğunu da ifade etmiştik.
“Bununla birlikte 2 Mayıs 2019 tarihinde yapmış olduğumuz görüşmeden sonra her gün yenilediğimiz başvurularımıza rağmen yeni bir görüşme halen sağlanabilmiş değildir. Sayın Öcalan ile aile görüş başvuruları ise 22 Nisan 2019 tarihli yeni bir disiplin cezası gerekçe gösterilerek mahkeme kararı ile engellenmeye devam etmektedir.
“Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında da ifade edildiği üzere, zaten hukuka aykırı olan yasak kararı da kalktığından, avukat görüşmelerinin periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Sayın Öcalan’ın avukat ve aile görüşmesi ile mektup, telefon ve diğer iletişim haklarını da kapsayan yasal haklarının bir bütün olarak tesisi hukuki bir zorunluluktur.
“Bu açıdan bizler adalet/yargı mekanizması açısından en yetkili kurumlardan biri olan Adalet Bakanlığı’nın bu açıklamasını hukuken yapılması gerekenlerin ifadesi olarak değerlendiriyor ve tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz.
“Ek olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ’nin de 2016 Nisan’dan bu yana ilk kez İmralı adasını ziyaret ettiği paylaşılmıştır. CPT’nin gerçekleştirmiş olduğu ziyarete dair öneri ve tespitlerini içeren raporunu en kısa sürede açıklamasını bekliyor ve sürecin takipçisi olması konusundaki beklentimizi ifade ediyoruz.”

Son olarak Öcalan’ın avukatları Cengiz Yürekli, Nevroz Uysal, Faik Özgür Erol ve Mazlum Dinç müvekkilleriyle görüşmek için dün Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. Başvuruda bugün ve yarın için görüşme talep edilmişti. Ancak bu başvuruya da henüz yanıt gelmiş değil.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 190’ıncı gününde, Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi ise 17’nci günde. İkinci grup da 7’nci günü geride bırakıyor.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemcilerin talebi ortak: İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin kaldırılması.

8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile geçtiğimiz 2 Mayıs’ta görüşmüştü ancak görüşme sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ‘yapılan görüşme tecrit koşullarında gerçekleştirildiği’ için talepleri kabul görene kadar ‘eyleme devam’ kararı almıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Prof. Haluk Savaş'ın durumu: Valilik 'pasaport verilecek' dedi ama hala 'ilerleme yok'
Sonraki Haber
László Nemes imzalı “Sunset” vizyonda