Ana SayfaGüncelDeniz Yücel: Cezaevinde günlerce işkence gördüm, bir numaralı sorumlusu Erdoğan’dır

Deniz Yücel: Cezaevinde günlerce işkence gördüm, bir numaralı sorumlusu Erdoğan’dır

HABER MERKEZİ – Türkiye’de yargılandığı davada savunmasını Almanya’da yapan gazeteci Deniz Yücel, tutuklu kaldığı sürede yaşadıklarını anlattı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorumluluğunda işkence gördüğünü” söyledi.

Türkiye’de “örgüt propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan gazeteci Deniz Yücel, yargılandığı dava kapsamındaki savunmasını Almanya’nın Berlin kentinde yaptı.

Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri olarak görevliyken Türkiye’de tutuklanan ve bir yıl Silivri Cezaevi’nde kalan Yücel savunmasında, gözaltına alınışı, tutuklanması ve cezaevindeki koşullarına ilişkin ayrıntılara yer verdi.

Cezaevinde fiziksel ve psikolojik işkence gördüğünü belirten Yücel, “Bu yüzden, burada ilk defa alenen söylüyorum: Ben, Silivri 9 No’lu cezaevinde üç gün boyunca işkenceye maruz kaldım. Belki Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ya da yakın çevresinin talimatıyla, ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm. Öyle ya da böyle yaşadıklarımın bir numaralı sorumlusu, Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.

Gazeteci Yücel, cezaevinde gördüğünü belirttiği işkenceyi detaylandırdığı savunmasında, kendisine yönelik psikolojik ve fiziksel şiddettin dozunun günden güne arttığını da belirtti.

“3 Mart Cuma (2017) ve tekrar 5 Mart Pazar günü Cumhurbaşkanı’nın beni hedef göstermeye başlamasıyla, 6 Mart Pazartesi günü, beni avukat görüşüne götürmek üzere Mustafa Aydın isimli bir infaz memuru amirliğinde, altı gardiyan kapıma geldi. Üst aramayı, o ana kadar hiç karşılaşmadığım bir kabalıkla yaptılar. ‘Vatan haini’, ‘Alman ajanı’ gibi hakaretlerle hitap ediyorlardı. Cumhurbaşkanı’nın hakkımda sarf ettiği hakaretleri tekrarlıyorlardı.”

Gardiyanların sürekli sözlü tehditlerine maruz kaldığını da belirten Yücel, kendisine “Bunun odasına girelim biz… Evet, hiç beklemediği bir zaman girelim” denildiğini ve bunun üzerine birkaç saat sonra aynı ekibin hücresine girdiğini ifade etti.

Yücel, işkence gördüğü günü ise şöyle anlattı:

“O günkü durum ise farklıydı. Yine aynı altı kişi gelmişti, eşyalarımı dağıtıyor, sakladığım birkaç gazete kupürünü – ki elimde o anda manevi değer taşıyan tek şey buydu – çöpe atmaya zorluyor ve yine küfürler savuruyorlardı. Ve hücrelerde, koridorlardan farklı olarak kameralar olmadığı için ayaklarıma tekmeler, göğsüme ve sırtıma atılan yumruklarla ilk kez darp edildim.”

Yücel savunmasında, gördüğü işkenceye dair “Nitekim üçüncü gün şiddetin miktarı tekrar yükseldi ve yüzüme vuruldu ve kameraların olmadığı merdivenlerde, duvara itilip kafama atılan yumruklarla darp edildim” sözlerine de yer verdi.

Ayrıca Deniz Yücel tutuklanmasının arkasında siyasi bir amaç olduğunu söylediği savunmasında, “Günümüz Türkiye’sinde bizzat Cumhurbaşkanı’nın ‘Şu anda içeride; bu süreç böyle devam edecek’ dediği kişi hakkında, Erdoğan’ın onayını almadan iddianame hazırlayabilecek bir iddia makamı, karar verebilecek bir mahkeme var mıdır? Elbette yoktur” şeklinde konuştu.


DW Türkçe’nin aktardığı Deniz Yücel’in savunmasının tam metnine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bir sonraki duruşma tarihi 16 Temmuz olarak belirlenen Yücel, Almanya’daki savunmasının tam metnini mahkemeye Türkçe olarak da iletti.

Yücel, bu şekilde savunmasının çeviriden dolayı farklı ifadelere yol açma riskinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Ne olmuştu?

Türkiye ve Almanya vatandaşı olan 44 yaşındaki Deniz Yücel, hakkında iddianame olmaksızın bir yıl Türkiye’de tutuklu kalmış, 16 Şubat 2018 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Deniz Yücel’in, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmeden bir gün sonra tahliye edilmesi ise “pazarlık” tartışmalarına yol açmıştı.

Tahliyesinin ardından Almanya’ya dönen Yücel hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddialarıyla açılan davanın ilk duruşması 2018’in Haziran ayında yapılmıştı. Yücel’in beraat talebi ise reddedilmişti.

Yücel hakkında 18 yıla kadar ağır hapis cezası talep ediliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kan kokmaktansa soğan kokalım! - Bahadır Altan
Sonraki Haber
'Ankara JİTEM Davası' ertelendi