Ana SayfaKitapDepresyonun gerçek nedenleri ve beklenmedik çözümleri üzerine

Depresyonun gerçek nedenleri ve beklenmedik çözümleri üzerine

HABER MERKEZİ – Johann Hari’nin depresyon ve bunun çözümlerine dair kitabı “Kaybolan Bağlar”, Metis Yayınları etiketi ile raflarda. Yazara göre depresyon önemli ölçüde kolektif bir sorun, içinde yaşadığımız kültürde mevcut olan bir tersliğin sonucu, eğer depresyonu böyle anlar ve algılarsak çözümün de –önemli ölçüde– kolektif olması gerektiğini göreceğiz.

Britanyalı yazar ve gazeteci Johann Eduard Hari’nin “Kaybolan Bağlar: Depresyonun Gerçek Nedenleri ve Beklenmedik Çözümler” isimli kitabı Metis Yayınları’ndan çıktı.

Kitabı Türkçeleştiren isim Barış Engin Aksoy, yayına hazırlayan ise Özde Duygu Gürkan.

“Kaybolan Bağlar”, yazarın kendisinin de uzun yıllar mücadele ettiği depresyonun altında yatan nedenleri ve olası çözümlerini bulmak üzere çıktığı yolculuğun hikâyesini anlatıyor.

Şahsi olduğu kadar toplumsal da olan, deneyimler kadar bilimsel olgu ve araştırmalara da dayanan hikâye, insanların mutsuzluğu kanıksamak ve ilaçlar yoluyla bastırmaya çalışmak yerine daha kalıcı, daha sağaltıcı çözümlere yönelebileceğine işaret ediyor.

“Ben kendi hayatımda depresyon hakkında iki hikâyeye inanmıştım. Hayatımın ilk on sekiz yılında bunun ‘tamamen kafamın içinde’ olduğunu düşünmüştüm – yani gerçek değildi, hayaldi, sahteydi, şımarıklıktı, utanç vericiydi, zayıflıktı. Sonraki on üç yılda ise yine ‘tamamen kafamın içinde’ olduğuna inanmıştım ama bu defa çok farklı bir şekilde: Beyindeki bir arızadan kaynaklanıyordu. Ama bu hikâyelerin ikisinin de doğru olmadığını öğrenecektim. Depresyon ve kaygının bu kadar yükselişte olmasının öncelikli sebebi kafamızın içinde değildi. Ben bu sebebin büyük ölçüde etrafımızdaki dünyada ve o dünyada nasıl yaşadığımızda yattığını keşfettim.”

Kitabında depresyon ve kaygının nedenlerini bir başlık altında toplayan yazar, “Yeniden Bağ Kurmak Yahut Başka Türlü Bir Antidepresan” başlıklı bölümde ise ‘gerçek çözümler’e eğiliyor.

Ona göre depresyon önemli ölçüde kolektif bir sorun, içinde yaşadığımız kültürde mevcut olan bir tersliğin sonucu. Ve eğer depresyonu böyle anlar ve algılarsak çözümün de –önemli ölçüde– kolektif olması gerektiğini göreceğiz.


Dilerseniz Hari’nin “Kaybolan Bağlar” kitabıyla koşutluk içindeki “Bağımlılık Hakkında Bildiğinizi Zannettiğiniz Her Şey Yanlış” başlıklı konuşmasını da aşağıdaki bağlantı üzerinden Türkçe altyazılı izleyebilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avrupa Parlamentosu seçimleri: Aşırı sağcılar ve Yeşiller oylarını artırdı
Sonraki Haber
Soylu'nun eski koruması hakkında 'FETÖ üyeliği'nden dava açıldı