Ana SayfaEkonomiDolar/TL 6.20’nin üzerinde, Merkez Bankası’ndan kura art arda müdahaleler

Dolar/TL 6.20’nin üzerinde, Merkez Bankası’ndan kura art arda müdahaleler

HABER MERKEZİ – İstanbul seçimlerinin tekrarlanması kararı sonrası TL’deki değer kaybı sürüyor. Dolar/TL kuru 6.20’nin üzerine çıkarken, Merkez Bankası önce ‘örtülü faiz artışı’na gitti, ardından zorunlu karşılık oranlarını değiştirdi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali kararı sonrası yeni bir seçim sürecine girilmesi Türk Lirası (TL) üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Mevcut risklerle birlikte dolar/TL 6.24’ün üzerine çıktı, euro/TL ise 7,0041’i gördü.

Borsa İstanbul’un BIST 100 endeksi de değer kaybederek düşüşünü sürdü. Endeks, saat 13.32 itibarıyla 88.862 puanda.

Reuters’ın haberine göre analistler, seçimin tekrar yapılacağı 23 Haziran’a kadar TL’ye yönelik risk algısının devam etmesini bekliyor.

Uzmanlara göre ABD’nin Çin’den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne ek gümrük vergisi getirmesinin yanı sıra 23 Haziran seçimlerine kadar sürecek olan ‘belirsizlik’ bu artışta etkili.

Ayrıca Ankara-Washington hattındaki S-400 krizi de TL için ayrı bir baskı unsuru. Uzmanlara göre kurlardaki artışta tarihi zirveler görülebilir.

Merkez Bankası’ndan ‘örtük faiz artışı’

Kurlardaki bu yükselişin ardından Merkez Bankası, ‘1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi’ kararı aldı.

Merkez Bankası’nın attığı bu adım ‘örtük faiz artışı’ yapıldığı anlamına geliyor.

Kararı değerlendiren siyasal iktisatçı Ali Rıza Güngen, “Ortalama fonlama maliyeti (fiili faiz) yükselecek, ama sanki politika faizi yükselmemiş gibi kalacak” diye açıklıyor.

Öte yandan Merkez Bankası, bu kararı için detaylı bir açıklama yapmadı.

Kararın duyurulduğu açıklamada, ‘finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin dikkate alındığı’nın belirtilmesiyle yetinildi.

Merkez Bankası’ndan ikinci adım

Merkez Bankası bu kararının ardından saat 16.00 sularında yeni bir adım daha attı.

Buna göre TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi için azami oran yüzde 40’tan yüzde 30’a indirildi. Yabancı para zorunlu karşılık oranları ise tüm vade dilimlerinde 100 baz puan artırıldı.

Yapılan açıklamada, “TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanına ilişkin yapılan değişiklik sonucunda piyasaya 2,8 milyar dolar likidite verilmesi ve piyasadan 7,2 milyar TL tutarında likidite çekilmesi, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişiklik sonucunda ise piyasadan 3 milyar dolar likidite çekilmesi beklenmektedir” denildi.

Merkez Bankası’nın bu adımının da döviz kuruna yönelik olduğu belirtiliyor.

İktisatçı Yalçın Karatepe, “Merkez Bankası dövize bir de zorunlu karşılıklar üzerinden müdahale ediyor” dedi.

Merkez Bankası’nın attığı adım sonrası dolar/TL saat 16.28 itibarıyla 6,2334 seviyesinde. Euro/TL için durum ise 6,9916.


ABD seçim için ‘Bu sıra dışı kararı not ediyoruz’ dedi, Ankara’dan yanıt


Karınca, Dünya, Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Lice’de 10 muhtarın yerine kayyum atandı
Sonraki Haber
Bingöl’de eşi ve çocuğunu öldüren korucu tutuklandı