Ana SayfaGüncelDünyanın ilk çağdaş Kürt sanatı müzesi açılıyor

Dünyanın ilk çağdaş Kürt sanatı müzesi açılıyor

HABER MERKEZİ – Kürt koleksiyoner Shad Abdulkarim, doğup büyüdüğü Süleymaniye’ye dünyanın ilk çağdaş Kürt sanatı müzesini açmaya hazırlanıyor.

Dubai’de yaşayan Kürt koleksiyoner Shad Abdulkarim, doğup büyüdüğü Irak Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentine dünyanın ilk çağdaş Kürt sanatı müzesini açmak için çalışmalara başladı.

Shad Abdulkarim

Sanatatak’ta yer alan habere göre Abdulkarim, Cinema Akil adlı bir sinemada gişe memuru olarak çalışıyor. Ancak tabi ki bir koleksiyoner olarak işi sadece bununla sınırlı değil. O aynı zamanda daha yolun başında olan bir film yapımcısı.

Abdulkarim, babasının Irak’taki ve yurt dışındaki işlerinden gelen gelirin de yardımıyla iki yıldır sanat eserleri topluyor.

Gelecek yıl açılması planlanan Salam Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’ne, 40 eser Abdulkarim’in kendi koleksiyonundan, 150 tanesi eski Asiacell CEO’su olan amcası Diar Ahmad’ın koleksiyonundan gelecek.

Irak sanatına farklı bir bakış

Shad Abdulkarim, “Irak sanatı” dendiğinde akla sadece bir Arap sanat formu geldiğini oysa Kürt, Türkmen, Ezidi gibi Irak sanat tarihinin bir parçası olan diğer etnik kökenlerin yok sayıldığını ifade ediyor.

Abdulkarim bu müze ile birlikte şu ana dek gölgede kalan ve daha az tanınan sanatçıları göz önüne taşımayı amaçlıyor.

Müzede eserleri sergilenecek eserler arasında Omar Darwish, Rostam Aghala ve Ismail Khayat gibi Kürt sanatçılar başta yer alıyor.

Ancak Abdulkarim, Filistin’den Kamal Boullata ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Asma Khoory gibi isimlere de müzede yer vermek istiyor.


“Çıkış Var”dan “Yeni Bir Umutsuzluk”a: Şener Özmen’le çağdaş Kürt sanatı üzerine


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm siyasetine hafızayla meydan okumak – Bekir Avcı
Sonraki Haber
18 gündür ölüm orucundaki Ardıl Çeşme: Ölmek zorunda bırakmayın bizi