Ana SayfaEkonomiEkonomi ilk çeyrekte yüzde 2,6 daraldı, en fazla küçülen sektör inşaat

Ekonomi ilk çeyrekte yüzde 2,6 daraldı, en fazla küçülen sektör inşaat

HABER MERKEZİ – TÜİK’in verilerine göre neredeyse her sektörde küçülmenin yaşandığı Türkiye ekonomisi 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 2,6 daraldı. Hükümetin açıkladığı paketlere rağmen ekonominin küçüldüğüne dikkat çeken iktisatçılardan Ümit Akçay’a göre ise bir sonraki çeyrekte de ekonominin büyümesi zor gözüküyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019’un Ocak-Şubat-Mart dönemlerini kapsayan ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi, bu dönemde yüzde 1,3 oranında büyürken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 oranında küçüldü.

Beklentiler, ekonomideki küçülmenin ilk çeyrekte yüzde 2,5’de kalacacağı yönündeydi.

Türkiye ekonomisi, 2018’in son üç ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında küçülmüştü.

İktisatçılar ne diyor?

TÜİK’in verilerini Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların tespitleri şöyle:

Mahfi Eğilmez

“2019 ilk çeyrekte ekonomi yüzde 2,6 küçüldü. Enflasyon da yüzde 19,5 olduğuna göre slumpflasyon [bir ekonomide daralma ve enflasyon artışının görüldüğü durum] devam ediyor.”

Ümit Akçay

“2019’un birinci çeyreğinde yıllık -2,6 daralma, çeyreklik 1,3’lük büyüme geldi. Çeyreklik büyüme büyük ölçüde kamu desteği sayesinde ve ikinci çeyrekte sürmesi oldukça zor.”

Yalçın Karatepe

“2019 yılı ilk çeyrekte ekonomi geçen yılın aynı dönemine göre % 2,6 küçüldü. Sanayi sektörü % – 4,3, imalat Sanayi % – 4,7, inşaat % -10,9, hizmetler % -4 küçülürken, tarım sektörü %2,5 büyümüş.

“Vatandaşta para olmadığı için hanehalkı harcamaları % 4,7 azalırken, bütçe açıklarının nedeni olan devlet harcamaları % 7,2 artmış. Kamu harcayarak ekonomiyi ayakta tutmaya çalışmış. Sermaye oluşumu ise %13 küçülmüş.”

Mustafa Sönmez

“2019 ilk çeyreğinde GSYH, 2018 ilk çeyreğine göre % 2.6 azaldı. 2018 son çeyreğinde de küçülme %3 oranındaydı. 2018 son çeyreğinin katma değeri, 2019 ilk çeyrekte % 1.3 arttı. Buna züğürt tesellisi olarak teknik olarak krizden çıkmak diyorlar. Neresi çıkmak, işsizlik derinleşti.

“İlk çeyrekte GSYH % 2.6 küçülürken hanehalkı harcamaları % 4.7 azalmış, yatırımlarda azalma % 13’ü buldu. Küçülme, devlet harcamaları % 7 artırılarak frenlenmeye çalışılmış. 2019 ikinci çeyreği Haziran’da bitecek. Yine negatif büyüme gelecek.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Engelsiz Sera’ İpekyolu'nda faaliyete geçirildi
Sonraki Haber
Büyükçekmece'de CHP'nin seçim standına peş peşe iki saldırı