Ana SayfaEkonomiEnflasyon verileri açıklandı: Gıda enflasyonu yüzde 32’ye yakın

Enflasyon verileri açıklandı: Gıda enflasyonu yüzde 32’ye yakın

HABER MERKEZİ – TÜİK verilerine göre Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 19,50 olurken, gıdada son bir yıldaki fiyat artışı yüzde 32’ye yaklaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

Bu verilere göre tüketici fiyatları endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,69 artarken, yıllık artış ise yüzde 19,50 oldu.

Beklenti enflasyonun aylık yüzde 2,4 ve yıllık yüzde 20,33 seviyesinde olacağı yönündeydi.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise Nisan aylık yüzde 2,98, yıllık bazda ise yüzde 30,12 arttı.

Yıllık en yüksek artış gıdada

Ana harcama grupları itibariyle aylık bazda en yüksek artış yüzde 5,36 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu.

Fiyat artışı ev eşyasında yüzde 2,65, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1,94 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,40 oldu.

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,30’la haberleşme olarak kayıtlara geçti.

Yıllık bazda en fazla artış ise yüzde 31,86 ile yine gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı.

TÜFE’deki yıllık artış ev eşyasında yüzde 27,64, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 27,47, sağlıkta yüzde 19,75 ve lokanta ve otellerde yüzde 19,58 oldu.

Albayrak’tan açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Nisan ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Albayrak, “Yıllık enflasyon yüzde 19,71’den 19,50’ye geriledi. Ayrıca çekirdek enflasyonda da yıllık yüzde 17,53’ten 16,30’a önemli bir gerileme oldu. Bu gelişmeler, yaz aylarında özellikle gıdada sağlanacak düşüşle, hedeflerimizi tutturacağımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Hükümetin Eylül 2018’de açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’nda 2019 için enflasyon hedefi yüzde 15,9 olarak kayıtlarda yer alıyor.

2019’un Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarındaki enflasyon oranları ise sırasıyla yüzde 20,35, yüzde 19,67, yüzde 19,71 ve yüzde 19,50.

İktisatçılar ne diyor?

Nisan ayı enflasyon verilerini Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların görüşleri şöyle:

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı 

“Nisan enflasyonunda gıda fiyatlarında sürpriz yok. İşlenmemiş gıda fiyatlarında artış ılımlı da olsa devam ediyor; işlenmiş gıdada da hafif hızlanma var. Sigara ve giyim fiyatlarındaki artışların sınırlı kalması aylık rakamı dizginlemiş; ancak etki Mayıs ayına kalabilir.”

İktisatçı Mustafa Sönmez

“Nisan’da gıda yüzde 1,4 artışla hız kesti. Giyimde yüzde 5’in üstünde artış var. Alkollü içecekte de yüzde 7 dolayında artış. Ev eşyasında aylık artış yüzde 2,6 dolayında. Yıllık enflasyon yüzde 19,5 iken ücretliler sorsunlar, ücret, maaş, emekli aylığı yüzde 19,5 arttı mı? Artmadıysa reel gelir kaybı, göreli yoksullaşma var.

Sanayici fiyatları Nisan’da yüzde 3’e yakın arttı ve yıllığı yüzde 30’un üzerine çıktı. TÜFE’ye önümüzdeki aylarda geçecektir bu artış. Dövizdeki tırmanış ve petrol fiyat artışı ana etkendir.”

Artan maliyetler ve ‘tarımın iflası’

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe ekonomik daralma ederken enflasyon yüzde 20’lere yakın seyretmeye devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Ayrıca çiftçi açısından ithal girdilerdeki maliyetler de gözardı edilemeyecek boyutlara tırmandı. Hem hayvancılıkta hem de tarımda arpadan mazota, gübreden tohuma, üretimde kullanılan birçok girdideki fiyat artışları tüketicilere olumsuz yansıyor.