Ana SayfaGüncelErdoğan’la görüşen NATO Genel Sekreteri’nden S-400 açıklaması

Erdoğan’la görüşen NATO Genel Sekreteri’nden S-400 açıklaması

HABER MERKEZİ – NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede “NATO’da farklı sistemlerin çalışamayacağını” söylediğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kuzey Atlantik Konseyi “Akdeniz Diyaloğu”nun 25’inci toplantısı için Ankara’ya geldi.

Stoltenberg, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birer görüşme gerçekleştirdi.

Ankara’daki temaslarının ardından NTV’den Deniz Kilislioğlu’nun sorularını yanıtlayan Stoltenberg, görüşmenin gündem maddelerine ilişkin detayları paylaştı.

Toplantının gündeminde Ortadoğu ve güvenlik olduğunu dile getiren Stoltenberg, ABD ve Türkiye arasında yaşanan S-400 krizine değindi.

Stoltenberg, Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının kendi kararı olduğunu belirtmesine rağmen Erdoğan’a NATO içerisinde farklı sistemlerin çalışamayacağını söylediğini aktardı.

NATO Genel Sekreteri, “Bugün Erdoğan, birkaç hafta önce Trump ile görüştüm. Türkiye’nin pozisyonu açık ama endişemi ilettim.  NATO’da farklı sistemlerin çalışamayacağını söyledik. ABD’nin Patriot için Türkiye ile diyaloğu memnuniyet verici.  NATO olarak çözüm bulunması için çabaları destekliyoruz. Çözüm bulunmaması ne ABD ne Türkiye ne de NATO için iyi olur” diye konuştu.

Aynı toplantıda konuşan Erdoğan ise “Türkiye’nin farklı ülkelerle ilişkileri birbirinin alternatifi değildir, S-400 tartışmasını doğru bulmuyorum” dedi.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizi

S-400 hava savunma sisteminin Rusya’dan Türkiye’ye sevkiyatının önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenirken, ABD’nin Ankara’ya yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de “Türkiye’nin S-400 alımı NATO’ya çok büyük risk arz ediyor. Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır. Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” açıklamasında bulunmuştu.

Ankara ise bunun halihazırda bitmiş bir anlaşma olduğu görüşünde. Son olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” demişti.