Ana SayfaDünya‘Gizli video’nun ardından: Avusturya Başbakan Yardımcısı Strache istifa etti

‘Gizli video’nun ardından: Avusturya Başbakan Yardımcısı Strache istifa etti

HABER MERKEZİ – Avusturya’da, gizli videoda kamu ihaleleri sözü veren Başbakan Yardımcısı ve koalisyon ortağı FPÖ Genel Başkanı Strache iki görevinden de istifa etti.

Avusturya Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, görevinden istifa etti.

Aynı zamanda Avusturya’da hükümeti oluşturan koalisyon ortaklarından aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) de lideri olan Strache, bu görevi de bıraktığını açıkladı.

Strache, başbakan yardımcılığı görevinden istifasını Başbakan Sebastian Kurz’a sunduğunu ve Kurz’un da bu istifayı kabul ettiğini söyledi.

Strache’nin istifası, seçim öncesi destek karşılığında, Rusya’dan bir yatırımcıya kamu ihaleleri vaat ettiğine dair görüntülerinin yayımlanmasının ardından geldi.

‘Gizli video’da neler var?

Özgürlük Partisi’nin lideri Strache, 2017 yılında gizli çekilen bir videoda, Rusya’dan bir milyarderin yeğeni olduğunu iddia eden bir kadına, parlamento seçimlerinde kendilerine maddi destek sağlamaları halinde, kamu ihalelerinde kolaylık sağlama vaadinde bulunuyor.

Görüntülerde Strache ve yine Özgürlük Partisi’den siyasetçi Johann Gudenis, Avusturya’da yatırım yapmak isteyen bir Rusya vatandaşı olarak kendisini tanıtan bir kadınla konuşuyor.

İspanya’nın İbiza Adası’ndaki bir villada yapılan görüşmede kaydedilen görüntülerde kadın, Kronen-Zeitung gazetesinden yüzde 50 hisse alıp, yayın çizgisini Özgürlük Partisi lehine değiştirmeyi öneriyor.

Strache de bunun karşılığında kamu ihaleleri verebileceğini belirtiyor ve Macaristan’ın aşırı sağcı Başbakanı Vikton Orban’a atıfla “Orban gibi bir medya inşa etmek istediğini” söylüyor.

Heinz-Christian Strache ayrıca, Kronen-Zeitung’u Ruslar’ın almasının partisinin oy oranını yüzde 34’lere kadar çıkartabileceğini anlatıyor: “Kronen Zeitung’u seçimden üç hafta önce devralırsanız ve bizi ilk sıraya taşırsanız, her şeyi konuşabiliriz.”

Strache, kadına Avusturya’daki inşaat şirketi Strabag gibi bir şirket kurmalarını tavsiye ediyor ve “aldığı tüm ihaleleri siz alırsınız” diyor.

Aşırı sağcı politikacı, gazeteden “sürülmesi” gereken bazı gazetecilerden ve “gazeteyi birlikte inşa edecekleri” beş diğer gazeteciden bahsediyor.

Strache, görüşme sırasında zengin bağışçıların, bağışlarını gizlemek için Özgürlük Partisi’ne bir “dernek” aracılığıyla para yardımı yaptığını anlatıyor ve “Dernek bir hayır kurumu, partiyle ilgisi yok. Böylece denetçi kuruma bilgi gitmiyor” diyor.

Der Spiegel dergisi ve Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan görüntüleri kimin çektiği ve toplantıyı kimin ayarladığı bilinmiyor.


DW Türkçe ve BBC Türkçe‘den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevi ve ölüm oruçları: Cezaevlerinde ‘koğuşlara baskın var’, HDP’den hükümete çağrı
Sonraki Haber
Hozat'ta kadın cinayeti: Sakine Oğuz öldürülmüş halde bulundu