Ana SayfaGüncelGül yanıtladı: Avukatları Öcalan’la artık düzenli görüşecek mi?

Gül yanıtladı: Avukatları Öcalan’la artık düzenli görüşecek mi?

HABER MERKEZİ – Açlık grevleri ile ölüm oruçları sürerken, İmralı’ya 20 gün arayla ikinci kez giden avukatların yapacağı açıklama bekleniyor. Gözler avukatların yapacağı açıklamaya çevrilirken, Adalet Bakanı Gül’den Öcalan ile yapılan ikinci avukat görüşüne ilişkin açıklama geldi. Gül, görüşmelerin düzenli hale gelip gelmeyeceği sorusuna, ‘takdir yetkisi ilgili makamlardadır’ yanıtını verdi, ‘hukuki engellerin kaldırıldığını’ bir kez daha hatırlattı.

Açlık grevleri ve ölüm oruçları devam ederken, gözler İmralı’dan gelecek açıklamada.

2 Mayıs’taki görüşmenin ardından önceki gün yani 22 Mayıs’ta avukatlar bir kez daha İmralı’ya giderek Öcalan’la görüşmüştü.

Bu görüşme sonrası gelecek açıklama beklenirken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Gül, söz konusu avukat görüşlerinin ne ‘yeni bir çözüm süreci’ ile ne de ‘İstanbul seçimleriyle’ ilgisi olduğunun altını çizdi.

“Avukatı ile ilgi konu da mahkemece hukuki bir engel vardı, bu engel, karar infaz hakimliğinin kararına yapılan itirazla Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Konuda hukuki engel kaldırılmış oldu. Bu çerçevede yapılan bir görüşmedir, ziyarettir. Bunu bir seçimle de bağdaştırmanın gereği yok. Mahkemece verilmiş bir görüşme, bir avukatla yapılan görüşme çerçevesindeki bir süreçtir.”

Adalet Bakanı, görüşmelerin düzenli olarak devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya ise, önceki günkü avukat görüşünü hatırlatarak, “Bunu ilgili makamların değerlendirmesi; elbette cezaevinin durumu, hukukun, mevzuatın gerektirdiği ölçüler çerçevesinde elbette takdir edilecektir” yanıtını verdi.

NTV’ye konuşan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise görüşün ‘siyaset ile alakası olmadığını’ söyledi. 

Konuyu ‘hukuki’ olarak değerlendiren Kurtulmuş, “(Öcalan’ın) Bazı zamanlar görüşmesi kaldırılıyor, bazı zamanlar izin veriliyor. O anki şartlar içerisinde adım atılıyor” dedi.

Açlık grevcileri düzenli görüşme talep ediyor

HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 198’inci gününe girdi. Güven’le beraber HDP’li parlamenterler Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç da 3 Mart’tan bu yana eylemde.

HDP milletvekilleri ile aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Farklı cezaevlerinde açlık grevinde olan 30 tutukludan 15’inin ölüm orucuna dönüştürdüğü eylemi 25, diğer 15 kişininki ise 15’inci gününde.

8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları ile geçtiğimiz 2 Mayıs’ta görüşmüştü ancak görüşme sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ‘yapılan görüşme tecrit koşullarında gerçekleştirildiği’ için talepleri kabul görene kadar ‘eyleme devam’ kararı almıştı.

Karar sonrası 16 Mayıs’ta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıklamış, bu açıklamadan 6 gün sonra yani 22 Mayıs’ta avukatlar bir kez daha İmralı’ya giderek Öcalan’la görüşmüştü.

Gözler bu son görüşme sonrası gelecek açıklamada.

Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin tamamen kaldırılmasını istiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da sağanak: Hava trafiği aksadı, bir ilçede yol çöktü
Sonraki Haber
Karikatür paylaşan inşaat işçisine 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten 2 yıl 2 ay hapis cezası