Ana SayfaGüncelGül’ün ardından Davutoğlu’ndan da YSK kararına eleştiri

Gül’ün ardından Davutoğlu’ndan da YSK kararına eleştiri

HABER MERKEZİ – Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ardından eski AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da YSK’nin İBB seçimlerinin yenilenmesi yönündeki kararını eleştirdi. Davutoğlu, karar için ‘evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırı’ dedi.

Eski AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) seçimlerinin iptali ve yenilenmesi yönündeki kararı eleştirdi.

Davutoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kararın ‘evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırı’ olduğunu söyledi.

“Siyasî geleneğimizin en temel değeri de, son sözün sandıkta tecelli eden millet iradesine ait olmasıdır. Mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun 31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır.”
“Adil, kurallara uygun seçimler demokrasinin olduğu kadar ortak aidiyet bilincimizin de referans noktasıdır. YSK’nın kararı ise evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırılıklar barındırmakta, bu bilince zarar vermektedir.”

Davutoğlu’nun bu açıklaması eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yine karara dönük eleştirisinin hemen ardından yapıldı.

Gül, 2007 yılında Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında Genel Kurul’da en az 267 milletvekilinin bulunması gerektiği yönündeki karara atıfta bulunarak, “Bir arpa boyu yol alamamışız” demişti.

“Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız ‘367 Kararı’ karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız.”

Parti kurulacağı iddia ediliyor

Seçimlerden önce eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün desteğiyle, eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın liderliğinde yeni bir partinin kurulması ihtimali uzun süredir kulislerde konuşuluyordu.

22 Nisan’da AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a öneri ve eleştiriler getirdiği bir metin kaleme alan Davutoğlu’nun da yeni bir parti hazırlığında olduğu belirtiliyordu.

Son olarak BBC’nin Türkiye temsilcisi Mark Lowen da AKP’li kaynaklara yakınlığıyla bilinen gazeteci Fehmi Koru’ya dayandırdığı analizinde benzer bir iddiada bulundu.

Seçimler 23 Haziran’da

YSK’nin aldığı karar sonrası İBB seçimleri yenilenecek.

Yapılan açıklamaya göre seçim günü 23 Haziran Pazar.


Öcalan’la görüşme ve İstanbul seçimleri – İbrahim Aslan

Saadet Partisi: 23 Haziran’da seçimlere aynı adayla katılacağız

Financial Times: İstanbul seçimlerinin iptali siyasi kargaşa olasılığını artırdı