Ana SayfaEkonomiHasat öncesi ‘sıfır gümrük’ kararı: Bu kez 100 bin ton ayçiçek ithal edilecek

Hasat öncesi ‘sıfır gümrük’ kararı: Bu kez 100 bin ton ayçiçek ithal edilecek

HABER MERKEZİ – Sıfır gümrükle ithalat izni bu kez ayçiçek için çıkarıldı. 100 bin ton ayçiçeğinin dış alımına izin veren kararın hasat öncesine denk düştüğü, çiftçiye zararı olduğu belirtiliyor.

Soğan, domates, patates ve hububatların ardından bu kez 100 bin ton ayçiçek tohumunun sıfır gümrükle ithal edilmesine izin verildi.

Cumhurbaşkanlığı kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İthalat için son tarihin 30 Haziran olduğu belirtildi.

Çiftçiye ‘üretme’ deniliyor

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’a göre söz konusu karar ‘yine çiftçiye zarar verecek’.

Konuyu Tarım Dünyası adlı blogunda yayınladığı yazıda ele alan Yıldırım, piyasada yeterli miktarda ürün olduğunu belirterek ayçiçeği üreticilerinin şu görüşlerine yer verdi:

“Ayçiçeği üreticileri, piyasada yeterli miktarda ürün olduğunu, ithalata gerek olmadığını ve Temmuz’da Türkiye’de ayçiçeği hasadının başlayacağını belirterek: ‘Alınan karar çok yanlış ve üreticiye ciddi zarar verir. Birkaç firmaya yarar sağlayacak olan bu karar, yerli üretimi olumsuz etkiler. Bu karar alınırken Trakyabirlik başta olmak üzere sektörde kimsenin görüşü alınmadı. Çiftçi yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretim yapmak için çaba gösterirken, hasat öncesinde sıfır gümrükle ithalat yapmak ayçiçeği çiftçisine ‘üretme’ demektir. Çiftçi hasat edecek ürününe iyi bir fiyat beklerken ithalatla düşük fiyat oluşması için birileri çaba gösteriyor. Sanayici 100 bin ton tohum ithal ederek hasat dönemine girecek. Fiyatı düşürecek. Çünkü elinde ithal ürün olacak’ görüşünü dile getiriyor.”

‘Tohum’ adı altında ayçiçek ithalatı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut’a göre ise ‘tohum’ olarak gösterilmeye çalışan ithalat kararı ayçiçek ürün ithalatına da izin veriyor.

Diken’in haberine göre aynı zamanda Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi olan Barut’un açıklaması şöyle:

“Yağlık ayçiçeği tohumu olarak gösterilmeye çalışılan ithalat kararında yayınlanan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları (GTİP) numaraları incelendiğinde sıfır gümrükle getirilmek istenenlerin tohum değil ürün olduğu ortadadır. Mısır, soya ve pamuk gibi ürünlerde tohum ve ürün ayrı olarak adlandırılıyor ama ayçiçeğinde böyle değil. Tohum ve ürün ayrımının ayçiçeğinde de yapılması gerekiyor.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
TTB Davası'nda karar açıklandı: 11 hekime de hapis cezası
Sonraki Haber
AYM’den altı gazetecinin başvurusuna ret, üç gazeteci için hak ihlali kararı