Ana SayfaGüncelHDP’den açlık grevleri açıklaması: Yaşam kazandı

HDP’den açlık grevleri açıklaması: Yaşam kazandı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanları Buldan ve Temelli, sonlandırılan açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dair yaptıkları açıklamada, eylemcilerin ‘büyük kararlılığı’ neticesinde tecridin kırıldığı vurgulandı ve “Yaşam kazandı” denildi.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, bugün itibariyle sonlandırılan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına ilişkin açıklama yaptı.

“Yaşam kazandı” başlığını taşıyan açıklamada, açlık grevcilerinin talebi olan PKK lideri Abdullah Öcalan’la avukat görüşlerinin yapılabilir olmasının ‘olumlu bir adım’ olduğu vurgulanıyor.

Açlık grevleri süresince yaşanan ölümlere dikkat çekilen açıklamada, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileniyor.

HDP eş başkanlarının açıklaması şöyle:

“Yurtiçinde, yurtdışında ve cezaevlerinde aylardır sürmekte olan açlık grevleri bugün itibariyle sona erdirildi. Açlık grevlerinin daha fazla insan canına ve sağlığına zarar gelmeden sona ermesi başta ailelerin, demokratik kamuoyunun ve vicdan sahibi herkesin beklentisiydi.
Açlık grevcilerinin talebi olan İmralı’da Sayın Öcalan’a ve diğer hükümlülere yönelik ağırlaştırılmış mutlak tecridin sona ermesi, iç ve uluslararası hukuk açısından hükümlü haklarının kullanılabilir hale gelmesi, avukat görüşlerinin yapılabilir olması olumlu bir adımdır.
Hukukun uygulanması için bedel ödeyerek açlık grevi ve ölüm orucuna yatan tüm tutuklu ve hükümlüler özgürlük ve barış, hukuk ve demokrasi için büyük bir kararlılık göstermiştir.
Bu süre boyunca sekiz insanın canını yitirmesi hepimizi büyük acılarla karşı karşıya bırakmıştır. Ne yazık ki, böyle acılarla karşılaşmayalım diye verdiğimiz çabalar yetersiz kalmış, can kayıpları önlenememiştir. Onlara büyük bir üzüntü ve acıyla bir kez daha rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı diliyoruz.
Önümüzdeki dönemde demokratik siyaset alanındaki eksiklerimizden de ders çıkararak demokrasi, özgürlük ve barış mücadelesini daha kararlı ve örgütlü sürdürmek, demokratik siyaseti başarılı kılmak için çabalarımızı daha da yoğunlaştıracağız.
Şimdi açlık grevini sürdürmüş olanların sağlıklarına hızla kavuşarak bu süreci tamamlamaları için bütün gücümüzle çalışacağız. Etkili ve hızlı tedavi sağlanması önümüzde duran en acil ve önemli görevdir. Bu konuda Sağlık ve Adalet Bakanlıklarına, bu alanlardaki meslek örgütlerine, TTB ve TİHV’ye, tüm insan hakları kuruluşlarına büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir. Bizler sürecin yakından takipçisi olacağız.
Bu süreçte bizlerle birlikte olan, desteğini ve dayanışmasını esirgemeyen bütün demokrat ve vicdan sahibi insanlara, ailelere, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.”

Açlık grevleri ve ölüm oruçları

200 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven, diğer vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Öcalan’a dönük tecridin tamamen kaldırılmasını istiyordu.

Eylemler sürerken 8 yıl aradan sonra Öcalan ilk kez avukatları 2 Mayıs’ta görüşmüştü ancak görüşme sonrası bir açıklama yapan siyasi tutuklular ‘yapılan görüşme tecrit koşullarında gerçekleştirildiği’ için talepleri kabul görene kadar ‘eyleme devam’ kararı almıştı.

Karar sonrası 16 Mayıs’ta Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşme yasağına dair “kısıtlamaların kaldırıldığını” açıklamış, bu açıklamadan 6 gün sonra yani 22 Mayıs’ta avukatlar bir kez daha İmralı’ya giderek Öcalan’la görüşmüştü.

Bugün görüştüğü avukatları aracılığıyla bir çağrı yapan Öcalan, açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin sonlandırılmasını istedi. Eylemciler de bu çağrıya olumlu karşılık vererek açlık grevleri ile ölüm oruçlarını sonlandırdı.

Açlık gevleri sürecinde cezaevlerinden yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Açlık grevlerinin ardından: Olası sonuçları neler, bundan sonra ne olur?
Sonraki Haber
İmamoğlu: Asla vazgeçmeyeceğiz, iyilik kazanacak