Ana SayfaGüncelİstanbul’un 3 ilçesinde ‘sandıklarda usulsüzlük’ iddiası: 32 ayrı soruşturma başlatıldı

İstanbul’un 3 ilçesinde ‘sandıklarda usulsüzlük’ iddiası: 32 ayrı soruşturma başlatıldı

HABER MERKEZİ – İstanbul’un üç ilçesinde ‘sandıklarda usulsüzlük yapıldığı’ iddialarına ilişkin 32 ayrı soruşturma başlatıldı, 100’ün üzerinde sandık kurulu başkanı ve üyesi ifadeye çağrıldı.

İstanbul’un Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy ilçelerinde, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde “sandıklarda usulsüzlük yapıldığı” iddiasıyla yapılan suç duyuruları kapsamında 32 ayrı soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalar kapsamında, 100’ün üzerinde sandık kurulu başkanı ve üyesi “şüpheli” sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

“Görevi kötüye kullanma” ve “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un” ilgili maddelerince başlatılan soruşturma kapsamında, ‘şüpheli’ olan 10 kişinin de ifadesine başvuruldu.

Suç duyurularının bir kısmını AKP ve MHP, bir kısmını da İlçe Seçim Kurulu Başkanlıkları’nın yaptığı belirtildi.

AKP’den ilk açıklama

Söz konusu soruşturma haberinin ajanslar tarafından aktarıldığı sırada partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, gazetecilerin sandık kurulu üyelerinin ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeye çağrıldığını söylemesi üzerine şunları söyledi:

“Biz diyoruz ki münferit bir hadise değildir. Bunların içinde sehven yapılan hatalar olabilir, her seçim döneminde bir iki şey ortaya çıkar. O zaman madem münferit bir hadise değildir diyoruz, madem burada sehven yapılmış bir şey yok, kasten yapılmış bir şey var diyoruz. Madem organize iş var diyoruz, o zaman bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak görevimizdir. Bu çok erken şu anda, bu suç duyurularının ötesinde farklı türden ve kişilere dönük suç duyurularının olacağını ifade edebilirim.”

Ayrıca Yavuz bugünkü basın toplantısında organize usulsüzlük haline karşı olağanüstü itirazda bulunduklarını ifade ederek, “İstanbul’da bir şeyler oldu” şeklindeki ifadesini yineledi.


‘Athena Gökhan’dan AKP’li Yavuz’a: Hani insan yalan söylerken bir ifade oturur suratına…


CHP’den soruşturmalar ile ilgili ilk açıklama

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul’un üç ilçesindeki “sandıklarda usulsüzlük yapıldığı” iddiasıyla başlatılan soruşturmalar hakkında konuştu.

“İstanbul’da kesinlikle bir şeyler oldu” diyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarına da değinen Altay, şunları söyledi:

“’Kesin bir şeyler olmuştur’ diyerek YSK’ye başvurulmaz. Hadi başvuruldu. YSK’nın o itirazın kapağını açmadan iade etmesi gerekir. AKP’nin yaptığı şudur: ‘Ben Büyükçekmece’ye itiraz ettim, iptal edilsin, ben İstanbul seçim sonuçlarına itiraz ettim, iptal edilsin’. Peki tamam, ver kardeşim belgeleri, ‘Onlar yok, ben sonra bulup geleceğim.’ Şüpheyle YSK’ya başvurulur mu? Bunun adı siyaset literatüründe de hukuk literatüründe de kepazeliktir.
“E bulamadım bir şey, ben ne yapayım, başsavcıya bir talimat vereyim. Bir soruşturma başlatsın, sen bu soruşturmayı esas al, ‘Seçime şaibe, şüphe karıştı’ de. Seçimi iptal et. Bunun adı talimattır. Ve yargı takviyeli olarak Yüksek Seçim Kurulu, bir basınç ve tasallut altındadır. YSK’nın saygıdeğer üyeleri, Anayasa’dan aldığınız yetkiyi kullanıyorsunuz, kanunlara uygun kullanmak zorundasınız. İnsan içine çıkacak yüzünüz olsun. Bu baskıya, bu tasalluta boyun eğmeyin.”

İstanbul seçimleri: Gözler YSK’de

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul seçimlerine dönük AKP ile MHP’nin yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili son kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.

YSK, İstanbul başvurularına ilişkin iki karar verebilir. AKP ve MHP’nin itirazı kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Kurul’un itirazların kabulüne karar vermesi halinde bu İstanbul’da seçimlerin yenileneceği anlamına gelir. Ve YSK aksine bir karar almazsa, İstanbul’da seçmenin 2 Haziran’da yeniden sandık başına gideceği anlamına gelecek.

Ret kararı verilmesi halinde ise İstanbul İl Seçim Kurulu’nca tanzim edilen İl Birleştirme Tutanağı sonucu kesin seçim sonucu olacak.


Gözler YSK’de: İstanbul için son karar verilecek




Önceki Haber
“Perdeyi aç sesin sarsın dünyayı”: İşçi Filmleri Festivali başladı
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanlığı kararı: Bakanlığın yaptığı metronun parası belediyeden alınacak