Ana SayfaGüncelKaftancıoğlu: 23 Haziran’da göreceğiz, Kürtlerin oy davranışı değişmeyecek

Kaftancıoğlu: 23 Haziran’da göreceğiz, Kürtlerin oy davranışı değişmeyecek

HABER MERKEZİ –CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinin Kürt seçmenin oy verme davranışını değiştireceği yönünde ortaya atılan iddialara ilişkin “İmralı görüşmesinin Kürtlerin oy davranışını değiştirmeyeceğini düşünüyorum” dedi ve ekledi: “23 Haziran’da da bunu göreceğiz.”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 23 Haziran’da tekrarlanacak İstanbul seçimlerini değerlendirdi.

Duvar’dan İrfan Aktan’ın sorularını yanıtlayan Kaftancıoğlu’nun cevap verdiği sorulardan biri de İmralı’da avukatlarının PKK lideri Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşme sonrası ortaya atılan iddialara dair.

Öcalan’ın avukatlarıyla 2 Mayıs’ta görüşmesi sonrası görüşmeye dair açıklama YSK kararından hemen önceye denk getirilmiş ve bu da spekülasyona konu olmuştu. Bunların başında ise Kürt hareketiyle AKP’nin anlaştığı ve Kürtlerin İstanbul seçimlerinde AKP’ye destek vereceği iddiası geliyordu.

Ancak Kaftancıoğlu, iddiaların aksine, “Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesinin Kürt seçmenin oy verme davranışını değiştirmeyeceğini” düşünüyor.

Aktan’ın “Sizce İmralı kapısının aralanması, İstanbul’daki Kürt seçmen üzerinde nasıl bir etki yaratır?” sorusuna Kaftancıoğlu’nun yanıtı şu şekilde.

“Sadece İstanbul için şunu söylemeliyim ki, AKP 16 milyon nüfusun çoğuyla gönül bağını koparmış durumda. Bu gönül bağını kopardıkları vatandaşlar arasında Kürtler de var. Bunun hem siyasi hem de yerel yönetimlerden kaynaklı gerekçeleri bulunuyor.
“AKP kendi iktidarını devam ettirmek dışında hiçbir kaygıya sahip olmadığı ve bunun için her şeyi araç olarak gördüğü için bu çerçevede Öcalan’la görüşe izin vermiş olabilir. Ama İstanbul’da yaşayan bütün vatandaşlarımız gibi Kürt vatandaşlarımızın da kesinlikle ve kesinlikle bu görüşme nedeniyle farklı bir davranış sergilemeyeceğini düşünüyorum.
“Farklı kimlikteki insanları demokrasi buluşturur, iş buluşturur, hakikat buluşturur. İstanbul ittifakı diye kavramsallaştırdığımız, adalet, eşitlik, özgürlük, demokrasi arayışında Kürt’ü, Türk’ü, Laz’ı, Arap’ı, tüm kimlikleri buluşturacak noktada Ekrem İmamoğlu ve onun şahsında CHP bulunuyor.
“Dolayısıyla İmralı görüşmesinin Kürtlerin oy davranışını değiştirmeyeceğini düşünüyorum. 23 Haziran’da da bunu göreceğiz.”

Avukatı “Seçim gündem dahi olmadı, metin geç verildi” demişti

Öcalan’la görüşen avukatlardan Newroz Uysal, 2 Mayıs görüşmesini anlatmış, ortaya atılan iddiaların aksine görüşme esnasında son seçimin gündemde olmadığını belirtmişti.

Uysal, Öcalan’ın ısrarla “Bugün siz bunu alıp okuyacaksınız” dediğini ancak metni alamadıkları için beklediklerini ve YSK kararı ile aynı gün açıklamak zorunda kaldıklarını bildirmişti.

“Şunu ifade edelim ki Sayın Öcalan’ın İstanbul seçimiyle ilgili ya da mevcut seçimlerde kaybedilen, kazanılan yerlerle ilgili bir ifadesi, tespiti ve belirlemesi olmadı. Gündem olmadı. YSK’nin vereceği karar da gündeminde değildi. Öyle bir ifadesi de söz konusu değildi. Biz oradan çıktıktan sonra aslında kendisi ısrarla ‘Bugün siz bunu alıp okuyacaksınız’ demiş olmasına rağmen, biz metni alamadığımız için beklemek durumunda kaldık.”

Kendi pozisyonunu “demokratik müzakereci” olarak tanımlayan Öcalan’ın, “Bulunduğum pozisyon itibariyle muhatabım, politik bir özneyim, aracı değilim ve buradayım. Yıllardır böyle” dediğini de aktarmıştı Uysal.

Oy oranında nasıl bir değişim olur?

Öte yandan Kaftancıoğlu aynı röportajda tekrar edilecek seçimlerde partisinin oy oranında nasıl bir değişim beklediklerine dair de konuştu.

Araştırma sonuçlarının henüz ellerine geçmediğini aktaran Kaftancıoğlu, İmamoğlu’nun aday olarak çıktığında tanınırlığının yüzde 16’day olduğu bilgisini paylaşarak şunları kaydetti.

“Hiç takiye yapmadan, onu sosyal demokrat kimliğiyle İstanbul halkına anlatarak sandıktan çıkmasını sağladık. İptal kararını, Ekrem İmamoğlu’nu ve yapacaklarını İstanbul halkına anlatmak için ilave bir 45 günlük süre kazanımı olarak değerlendiriyorum. Bu süre, İmamoğlu’nun oylarının katlanarak artmasına vesile olacak.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul’un yeni Seçim Kurulu Başkanı belli oldu
Sonraki Haber
Leyla Güven ve kızından Anneler Günü mesajı