Ana SayfaÖzelKaftancıoğlu: Kürt sorununa seçime endeksli değil bütüncül bir yaklaşımımız var

Kaftancıoğlu: Kürt sorununa seçime endeksli değil bütüncül bir yaklaşımımız var

HABER MERKEZİ – Partisinin Kürt sorununa yaklaşımına dair açıklamalarda bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu, “Seçime endeksli bir yaklaşımımız yok” dedi. Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinin anayasal bir hak olduğunu ancak iktidarın seçim endeksli bir politika yürüttüğünü savunan Kaftancıoğlu, “Sen 8 yıldır niye avukatlarıyla görüştürmüyorsun? Bu soruyu sorabildiğimizde biz, o zaman bu topraklarda Kürt sorunu da diğer sorunlar da kalmaz. Buna bütüncül bir yaklaşım ve uzun vadeli politikalarla çözüm bulmak o kadar kolay ki aslında, yeter ki sorunu çözmek isteyin” diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürtçe için yasal düzenleme yapılması gerektiği yönündeki açıklaması ile partisinin Kürt sorununa yaklaşımına dair açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde katıldığı HDP tabanının kanaat önderlerinin bulunduğu Hakkı Savunanlar Platformu’nun İstanbul’da düzenlediği iftar programı sonrası K24’ün sorusunu yanıtlamış, Kürtçe anadili konusuna ilişkin görüşlerini beyan etmişti.

“Kürtçe’nin yasal olarak kullanılması, öğrenilmesi, okutulması konusu tamamen yasal bir düzenleme ve bu yasal düzenlemenin de yapılması gerekiyor. Nerde yapılacak? Parlamentoda yapılacak. Buna uygun bir zemin oluşabilirse inanıyorum ki bütün parlamenterler de buna ‘Evet’ diyeceklerdir.”

Kaftancıoğlu hem bu açıklamayı hem de PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra avukatlarıyla görüşmesini Ayşegül Doğan’ın sunduğu Tele1’deki Soru/Cevap programında değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu’nun katıldığı iftar programının “sadece seçimi kazanmak için, seçimden önce stratejik bir buluşma olarak algılanmaması” gerektiğini vurgulayan Kaftancıoğlu, “Oradaki buluşma, toplumun her kesimiyle buluşmalarımızın bir parçasıydı” dedi.

Siyasetçinin konjonktüre göre söylem üretmesinin bir kıymeti olmayacağını vurgulayan Kaftancıoğlu, “Kürt sorununa dair seçime endeksli bir yaklaşımımız yok” diye konuştu.

“Seçime endeksli bir yaklaşım değil, olmamalı. Bu topraklarda son on yıllarda sorunların çözülememesinin altında yatan en büyük sebeplerinden birisi bu. Siz bir ülkenin dış politikasını, ülkedeki terör sorununu, Kürt sorununu, ekonomi sorununu seçim öncesi ya da seçim yatırımı gibi yapıp da devletin bekası için değil de kendi bekanız için kullanmaya kalkışır ve çalışırsanız eğer bu sorunu çözmek değil, o sorunu artırmış olursunuz. O sorundan mağdur olanları daha da mağdur edersiniz.
“Genel Başkanımız ‘Ben sorunlarını biliyorum, sorunların çözüm yeri TBMM’dir, parlamentodur’ dedi. Genel Başkanımız onu seçim olduğu için değil, ta çözüm süreci deyip sonra çözümsüzlük süreci haline gelen süreçte de söylemişti. Siyasetçinin söylediği ne zaman kıymetlidir? Konjonktüre göre değil, siyasal iklim içinde o gün ne söylemesi gerekiyorsa o söylediğiyle değil tutarlı çizgisiyle topluma faydası olur. O gün söylediğinin 2 yıl önce söylediğiyle bir farkı yok.”

Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesinin seçim endeksli bir gündem üzerinden yorumlanması konusuna da değinen Kaftancıoğlu, “Cezaevinde tutuklu kim olursa olsun adı ne olursa olsun suçu ne olursa olsun herhangi bir kişinin avukatlarıyla görüştürülmemesi kabul edilebilir bir şey midir?” diye sordu.

CHP İstanbul İl Başkanı bunun insan hakları ve evrensel hukuk kurallarına göre kabul edilebilir bir şey olmadığını vurgulayarak, AKP’nin seçimden önce bu görüşmenin önünü açmasını eleştirdi.

“O zaman Türkiye siyaseti ve toplumunun şu soruyu sorması lazım; sen 8 yıldır niye avukatlarıyla görüştürmüyorsun? Bu soruyu sorabildiğimizde biz, o zaman bu topraklarda Kürt sorunu da diğer sorunlar da kalmaz. Buna bütüncül bir yaklaşım ve uzun vadeli politikalarla çözüm bulmak o kadar kolay ki aslında, yeter ki sorunu çözmek isteyin.”

Ne oldu?

HDP Milletvekili Leyla Güven başta olmak üzere binlerce kişi Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması için aylardır açlık grevindeydi. Bu eylemi ölüm orucuna çeviren tutuklular da oldu.

Bu süreçte cezaevlerinden yedi ölüm haberi geldi.

Öcalan’la görüşme bu eylemler sürerken gerçekleşti. Öcalan 8 yıl aradan sonra ilk kez avukatlarıyla görüşebildi. 2 Mayıs’ta birinci, 22 Mayıs’ta da ikinci görüşme gerçekleşti.

Bu son görüşmede Öcalan açlık grevcilerine ‘eylemi sonlandırma’ çağrısı yaptı, bu çağrı da karşılık buldu. 26 Mayıs’ta 200 gündür açlık grevinde olan Güven, diğer HDP’li vekiller, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler eylemleri sonlandırdı.

Öcalan iki görüşmede verdiği mesajlarda ‘çözüme kapı aralayan’ 2013 Newrozu’ndaki tutumuna işaret ederek, “demokratik müzakere yöntemine şiddetle ihtiyaç olduğu” vurgusunda bulundu.

Mesajlarında “toplumsal uzlaşı”, “demokratik siyaset”, “demokratik müzakere” ve “onurlu barışın tartışılması” çağrıları yaptı.


Öcalan’ın mesajları nasıl okunmalı? – Reha Önal


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu gazeteci Kurşun'a hem ceza hem tahliye
Sonraki Haber
Gazeteci Filiz Zeyrek ilk duruşmada tahliye edildi