Ana SayfaGüncel“Kanun tekliflerini görmeden erken konuşmamak gerekir”

“Kanun tekliflerini görmeden erken konuşmamak gerekir”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan hükümetin ‘Yargı Reformu Paketi’ne ilişkin değerlendirmede bulunan İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan, “Reformun içinin nasıl dolduracağını izleyeceğiz” dedi ve ekledi: “Kanun tekliflerini görmeden erken konuşmamak gerekir.”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Yargı Reformu Paketi’ni değerlendirdi.

Adalet Bakanlığı ile konuya dair daha önce birtakım görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Türkdoğan, “Açlık grevleri devam ettiği süreçte yeniden bazı görüşmeler yaptık ve en son 17 Mayıs’ta Adalet Bakanı Yardımcısı ile daha çok yapılması düşünülen bu reform konuları ile ilgili düşüncelerimizi paylaştık” dedi.

Türkdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın kendilerini memnun ettiğini, ancak yine de erken sevinmemek gerektiğini ifade etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a konuşan Türkdoğan, reformların içinin nasıl doldurulacağına bakmak gerektiğini vurguladı.

“2017 Anayasa referandumu sonrasında Türkiye tamamen antidemokratik bir noktaya kaydı. İki yıl boyunca uygulanan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının da tahribatları çok yüksek. Hükümetin bunun farkına varması ve yeniden reform sürecine gireceğini açıklamasını önemli olarak düşünüyorum. Reformun içinin nasıl dolduracağını izleyeceğiz ve önerilerimizi de sunmaya devam edeceğiz.”

İHD Eş Başkanı, açıklanan ‘Yargı Reformu Paketi’nde yer alan ana başlıklarda AİHM ve AYM içtihatları ile Venedik Komisyonu’nun, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin raporları ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’ye tavsiyelerinin esas alınıp, alınmayacağının önemi üzerinde de durdu.

Türkdoğan, “Bunların nasıl gerçekleşeceğini hükümetin hazırlayıp, Meclis’e sunduğu kanun tekliflerinde göreceğiz. O kanun tekliflerini görmeden erken konuşmamak gerekir” dedi.

Başta Terörle Mücadele Kanunu (TMK) olmak üzere birçok alanda ciddi sorunlar olduğunu söyleyen Türkdoğan, özetle şu ifadeleri kaydetti:

  • TMK’nin ortadan tümüyle kalkmasını savunuyoruz. Kalkmasa bile kesinlikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin belirlediği kriterlere ve uluslararası sözleşmelerde hangi suçların terör suçları olduğuna göre düzenlenmeli.
  • (Ceza Muhakemesi Kanunu) Tutuklamanın istisna olması için CMK 100’üncü maddenin 3’ncü fıkrasında yer alan ‘katalog suçla’ suçlanma halinde tutuklanma tedbiri uygulanması asla kabul edilemez, bunun değiştirilmesi gerekir.
  • Ağır suçlara bir düzenleme yapılmalı ama slogan atan, sosyal medyada paylaşımda bulunan, ifadelerini paylaşan insanların tutuklanması kabul edilemez.
  • (İnfaz Kanunu) AİHM’in de reddettiği uygulamalardan vazgeçilmesi, ağır hasta tutukluların tahliyesine ilişkin düzenleme yapılmalı.
  • Adli, siyasi ayrımının ortadan kaldırılması ve infazda eşitlemeye gidilmeli. İnfaz sürelerinin kısaltılması gerekiyor.

Erdoğan ‘Yargı Reformu Paketi’ni açıkladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Büyükçekmece'de CHP'nin seçim standına peş peşe iki saldırı
Sonraki Haber
Dış ticaret verileri açıklandı, rakamlar krizin sürdüğüne işaret