Ana SayfaGüncel‘KCK Basın’ davası: Gazeteci Yüksel Genç’e yeni dava açılmış, bir sonraki duruşma Ekim’de

‘KCK Basın’ davası: Gazeteci Yüksel Genç’e yeni dava açılmış, bir sonraki duruşma Ekim’de

HABER MERKEZİ – 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın” davasında gazeteci Yüksel Genç hakkında yeni bir dava açıldığı ortaya çıktı. Bir sonraki duruşma 22 Ekim’de.

Kürt basın kurumlarında çalışan 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın” davasının 14’üncü duruşması İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Gazetecilerin avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, gazeteci Yüksel Genç hakkında bu yıl İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeni bir davanın açıldığı ortaya çıktı.

Genç hakkındaki bu dava dosyasının birleştirme talebiyle mahkemelerine gönderildiği paylaşan heyet, birleştirme kararı almayarak dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne gönderdiğini belirtti.

Devam edilen duruşmada savcı ve avukatlar dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

Bunun üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 22 Ekim’e erteledi.

Dava hakkında

20 Aralık 2011 yılında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt gazetecilerine yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 46 gazeteciden 32’si 24 Aralık’ta tutuklandı.

Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı.

36 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken, geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye edildi.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Mart 2014’te Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin’in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi. Ardından 12 Mayıs 2014’te de gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı.

Gazetecilerin tümü serbest kalırken, gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. 20 Haziran’da görülen davanın duruşmasında gazeteciler hakkında ikinci kez pasaportlarının iptal edilmesi kararı verirken, iddia makamı ise mütalaa için dosyanın tarafına gönderilmesini istemişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yapılan başvuru üzerine yıllar sonra Türk Adalet Bakanlığı’ndan yanıt istedi. Türkiye, “FETÖ”cüler tarafından hazırlanan iddianame ve fezlekeleri yanıt olarak AİHM’e gönderildi.




Önceki Haber
Nedeni açlık grevlerine destek: Üç ilde çok sayıda kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
Dersim'de çatışma çıktı, üç asker yaralandı