Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: İstanbul seçimleri niçin sonuçlanmıyor?

Kılıçdaroğlu: İstanbul seçimleri niçin sonuçlanmıyor?

HABER MERKEZİ – İstanbul seçimlerinin sonuçlanmama nedenini soran CHP lideri Kılıçdaroğlu, “YSK içinde AKP ile işbirliği yapıp İstanbul seçimlerini iptal ettirmek için ortaklaşa bir kumpas mı hazırlanıyor? Biz buna inanmak istemiyoruz” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Belediye Başkanları Toplantısı’nda sonuçları halen kesinleşmeyen İstanbul seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“YSK daha önce verdiği kararlara uygun davranmak zorundadır” diyen Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) şöyle seslendi:

“YSK içinde AKP ile işbirliği yapıp İstanbul seçimlerini iptal ettirmek için ortaklaşa bir kumpas mı hazırlanıyor? Biz buna inanmak istemiyoruz. Hakimin vicdanıyla hukukun içinde bir karar vermesini bekliyoruz.”

“YSK ne yapmak istiyor?”

İstanbul seçimlerinin niçin sonuçlanmadığını soran CHP lideri, sözlerini şöyle sürdürdü:

“YSK itirazları bitirdi İstanbul’a gelince karar çıkmıyor? Ya arkadaşlar siz bütün geçersiz oyları sayacağız dediniz sayıldı, sonuç değişmedi. Altı ilçede bütün oylar sayıldı. Sonuç değişmedi. 39 ilçede yeniden sayılsın dedi. Sonuç değişmedi. 57 sandıktan oylar seçildi. Değişmedi. Ne yapmak istiyor Yüksek Seçim Kurulu?”

Ayrıca Kılıçdaroğlu, İstanbul seçimlerinin bir “demokrasi tercihi noktasına” geldiğini de belirterek, “Ya demokrasiden yana ya demokrasi dışı bir uygulama olacaktır” dedi.

İstanbul seçimlerinde gözler YSK’de

Yüksek Seçim Kurulu’nun, CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı İstanbul seçimlerine dönük AKP ile MHP’nin yaptığı olağanüstü itirazlarla ilgili son kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.

YSK, İstanbul başvurularına ilişkin iki karar verebilir. AKP ve MHP’nin itirazı kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Kurul’un itirazların kabulüne karar vermesi halinde bu İstanbul’da seçimlerin yenileneceği anlamına gelir. Ve YSK aksine bir karar almazsa, İstanbul’da seçmenin 2 Haziran’da yeniden sandık başına gideceği anlamına gelecek.

Ret kararı verilmesi halinde ise İstanbul İl Seçim Kurulu’nca tanzim edilen İl Birleştirme Tutanağı sonucu kesin seçim sonucu olacak.

İstanbul seçimlerine ilişkin soruşturmalar

Öte yandan İstanbul’un Maltepe, Ataşehir ve Kadıköy ilçelerinde, yerel seçimlerde “sandıklarda usulsüzlük yapıldığı” iddiasıyla yapılan suç duyuruları kapsamında 32 ayrı soruşturma başlatılmıştı.

Konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan açıklama geldi.

Açıklamada, “Soruşturmalar, ihbara konu olayların gerçekliğini ortaya çıkarmaya özgü olarak ve kanunlarla Cumhuriyet Başsavcılığımıza tanınan delil toplama yetkileri usulünce kullanılmak suretiyle yürütülmektedir” denildi.

Başsavcılık’tan yapılan bu açıklama, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın dün yaptığı açıklamaların ardından geldi.

Dün AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un “İstanbul’da kesinlikle bir şeyler oldu” sözlerine tepki gösteren CHP’li Altay, ‘şüphe üzerine YSK’ye başvurulamayacağını’ belirtmiş ve “E bulamadım bir şey, ben ne yapayım, başsavcıya bir talimat vereyim. Bir soruşturma başlatsın, sen bu soruşturmayı esas al, ‘Seçime şaibe, şüphe karıştı’ de. Seçimi iptal et. Bunun adı talimattır” demişti.


İstanbul’un 3 ilçesinde ‘sandıklarda usulsüzlük’ iddiası: 32 ayrı soruşturma başlatıldı