Ana SayfaGüncel“Kürdüz” dediği için öldürülen Sakçı davası: Avukatların tüm taleplerine ret

“Kürdüz” dediği için öldürülen Sakçı davası: Avukatların tüm taleplerine ret

HABER MERKEZİ – Sakarya’da Kürtçe konuştukları gerekçesiyle ırkçı saldırıya uğrayan Kadir Sakçı’nın öldürülmesine ilişkin açılan davada Hikmet Usta’nın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada, Sakçı ailesi avukatlarının tüm talepleri reddedildi. Avukatlar, davanın ırkçılık temelli halinin kapatılmak istendiğini söyledi.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde ‘Kürdüz’ dedikleri için Kadir Sakçı’yı öldüren ve oğlu Burhan Sakçı’yı yaralayan Hikmet Usta’nın yargılandığı davanın ikinci duruşması Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutuklu sanık Usta’nın hazır edildiği duruşmada, saldırıda yaralanan Burhan Sakçı ve ailesi ile avukatları da hazır bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da duruşmaya katıldı.

Duruşma öncesi okunan belgelerde, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na davanın ihbarı için tebligatın sehven çıkarılmadığı ortaya çıktı.

Irkçı saldırıda yaşamını yitiren Kadir Sakçı’nın eşi Sabriye Sakçı’nın davaya katılma talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Sabriye Sakçı, “Sanıklardan şikayetçiyim” dedi.

Kadir Sakçı’nın ağabeyi Fahrettin Sakçı da duruşmada söz alarak, “Ben olaydan 20 dakika kadar sonra olay yerine vardım. Olayı kamera görüntülerinden izledim. Sanık kendisine sarhoş süsü veriyor. Sarhoş birisinin atılı eylemleri gerçekleştirmesi mümkün değildir. Diğer sanık Recep, sanık ve ailesini Bursa iline kaçırmıştır. Kendisi tutuksuzdur. Sanıklardan şikayetçiyim. Tutuklanmasını istiyorum” diye konuştu.

Sanığın ailesi ‘tanık’ olmak istedi

Ardından sanık Hikmet Usta, Sakarya L Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan oğlu Mert Usta’yı tanık olarak mahkemede gösterdi.

Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya bağlanan Mert Usta, yakınlık derecesinden kaynaklı mahkeme heyeti tarafından tanık olarak kabul edilmedi.

Mahkemenin uyarısı üzerine Mert Usta “şahitlik” yapacağını belirtti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, yemin etmeden beyanda bulunmasını istedi.

Mert Usta beyanına, Sakçı ailesine baş sağlığı dileyerek başladı. Babasını korumak için Bursa’ya gittiklerini ileri sürerek, “Giderken de gayemiz ertesi gün, olaylar yatıştıktan sonra babamı teslim etmekti” dedi.

Sanık Hikmet Usta’nın eşi Melek Usta ve kızı Nurbanu Usta da “tanık” olarak duruşmada hazır bulundu. Mahkeme, yakınlık derecesi nedeniyle tanıklığı kabul etmedi.

Eşi ve kızı yeminsiz yaptıkları savunmada, Usta’nın olayı gerçekleştirdiği sırada “sarhoş” olduğunu, Kadir Sakçı’yı kasıtlı olarak öldürmediğini iddia etti.

Cinayet ırkçı temelde işlenmiştir

Sakçı ailesi ve avukatları da tanık beyanlarını kabul etmediklerini vurgulayarak, olayın “basit bir sarhoş cinayeti”ne dönüştürülmeye çalışıldığını kaydetti.

“Olay basit bir alkol cinayeti değildir. Irkçı temelde işlenen bir cinayettir. Ayrıca dava ile ilgili yayın yasağı konulmuştur. Bizce bu çaba da olayın ırkçılık temelli olduğu hususunun üzerini kapatmak içindir.”

‘Kamera görüntüleri duruşmada izlensin’

Avukat İlknur Alcan, savcılık tarafından el konulan Hikmet Usta’nın ailesinin telefonlarının üzerinde inceleme yapılarak, görüşme kayıtlarının dosyaya konulmasını, sanığın 15 Aralık 2018-17 Aralık 2018 tarihleri arasındaki HTS kayıtlarının istenilmesini, dosyada var olan görüntü inceleme tutanağının yetersiz olduğunu belirterek olay anına ait görüntülerin Ulusal Kriminal Büro’ya yeniden gönderilmesini talep etti.

Alcan, olay yerine keşif yapılması taleplerini yineleyerek, kamera görüntülerinin duruşmada izlenilmesini talep etti.

Avukat Veysi Eski de sanık Hikmet Usta’nın oğlu Mert Usta’nın olay sonrasında yanında taşıdığı bıçak ile olay yerinde bulunan kişilere yönelik “silahlı tehdit suçunu” işlediğini belirterek, Cumhuriyet Başsavcılığı’na hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Hikmet Usta’nın avukatı Dilek Kaycan ise Sakçı ailesinin avukatlarının taleplerinin dosyaya bir şey katmayacağını iddia ederek, taleplerin reddini istedi. Kaycan, müvekkilinin tahliyesini de istedi.

Savcı avukatların taleplerinin reddini istedi

Savcı da, Sakçı ailesinin avukatlarının taleplerinin dosyaya bir şey katmayacağını iddia etti ve olayın bütün boyutlarıyla tespitinin yapıldığını savunarak taleplerin reddini talep etti.

İddia makamı, sanık Hikmet Usta’nın tutukluluk halinin devamını isteyerek, esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın tevdiini istedi.

Avukatlar mütalaaya katılmadı

Savcının mütalaasının ardından tekrardan söz alan Sakçı ailesinin avukatı Bülent Aşa, iddia makamının mütalaasına katılmalarının mümkün olmadığını dile getirdi.

“Çünkü sanığın havaya ve yere doğru ateş ettiği konusunda iddialar var. Görüntü incelemesi yapılarak bu iddiaların çürütülüp kastın ortaya konulmasını önemli buluyoruz. Ayrıca görüntüleri içeren CD huzurda izlenmeli. Gelecek celse görüntülerin izlenmesini talep ediyoruz. Soruşturma aşamasında el konulan telefonlara ilişkin dijital inceleme raporları henüz dosyaya girmedi. Ayrıca BTK’den talep edilen hususlarda dosyaya henüz girmiş değildir.”

Sakçı ailesi avukatlarının tüm talepleri reddedildi

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti sonrasında verdiği kararında, Kadir Sakçı’nın ağabeyi Fahrettin Sakçı’nın suçtan doğrudan zarar görmediğini ileri sürerek, davaya katılma talebini reddetti.

Kararda, Sakçı ailesinin avukatlarının, savcılık tarafından el konulan Hikmet Usta’nın ailesinin telefonlarının üzerinde inceleme yapılarak, görüşme kayıtlarının dosyaya konulması, sanık Hikmet Usta’nın 15 Aralık 2018-17 Aralık 2018 tarihleri arasındaki HTS kayıtlarının istenilmesi, dosyada var olan görüntü inceleme tutanağının yetersiz olduğu, olay anına ait görüntülerin Ulusal Kriminal Büro’ya yeniden gönderilmesi ve kamera görüntülerinin duruşmada izlenilmesi yönündeki taleplerinin dosyaya bir şey katmayacağı iddiasıyla reddedildiği belirtildi.

Sanık Hikmet Usta’nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, tevsii tahkikat taleplerinin bildirilmesine, tevsii tahkikat talebinde bulunulmadığı takdirde esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak için dosyanın iddia makamına tevdii edilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 12 Eylül’de yapılacak.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sistematik şiddet uygulayan eşini öldüren Havva Zor’un davası görüldü
Sonraki Haber
İstismarı meşrulaştıran ‘Zümrüt Apartmanı’nın yazarı ve yayıncısı hakkında dava