Ana SayfaGüncelKurkut cinayeti davası: Mahkeme ‘raporlardaki çelişki giderilsin’ dedi

Kurkut cinayeti davası: Mahkeme ‘raporlardaki çelişki giderilsin’ dedi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülmesine ilişkin görülen dava kapsamında Kriminal Büro tarafından hazırlanan iki rapor arasındaki çelişkilerin giderilmesini isteyen mahkeme, duruşmayı 24 Ekim’e erteledi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut cinayetine ilişkin açılan davanın altıncı duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanık polis Y.Ş. savunmasında, Ulusal Kriminal Büro tarafından hakkında iki ayrı rapor hazırlanmış olduğunu ve iki raporun da çelişkili olduğunu söyledi.

Y.Ş., ilk raporda doğrudan hedef gözeterek, ikinci raporda ise kurşunun sekerek isabet ettiğini, polis bariyerleri arkasında yere ateş eden başka şahıslar olduğunu, kendi atışlarının sekme olmadığını bu yüzden beraat etmesi gerektiğini öne sürdü.

Kurkut’un avukatlarından Mehmet Emin Aktar ise Kriminal Büro’nun ilk raporunda kare kare fotoğraflandırmalar olduğunu, sanık polisin hareketleri, nereye doğru hedef aldığının belli olduğunu ve gayet anlaşılır bir rapor olduğunu vurguladı.

Aktar, bilirkişinin “devletin söz konusu rapordan rahatsız olduğunu” anlayarak ikinci raporu hazırladığını savundu.

Anne Kurkut duruşmadan çıkarıldı

Sanık polis Y.Ş. ile bu duruşmada ilk kez yüz yüze gelen Kemal Kurkut’un annesi Secan Kurkut, mahkeme başkanının kendisine söz vermesiyle birlikte sanığa yönelik şunları söyledi:

“Adalet, sadece adalet istiyorum. Kendinizi benim yerime koyun. Katil! Neden vurdun? Kemal sana ne yaptı! İnşallah vicdan azabı çekersin. Benim gibi inşallah ciğerin yanar.”

Bu sözlerin ardından anne Kurkut, “salonun düzenini bozduğu” ve “taşkınlık çıkardığı” gerekçesiyle duruşma salonundan çıkarıldı.

Tüm deliller ATK’ye gönderilecek

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, raporlar arasında çelişkilerin giderilmesi amacıyla tüm delillerin İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesini istedi.

Mahkeme, sanık polis hakkındaki tutuklama ve adli kontrol talebini ise reddetti.

Davanın bir sonraki duruşması 24 Ekim’de yapılacak.


Kriminal Büro’dan ‘U dönüşü’: Kurkut doğrudan değil seken kurşunla öldürülmüş


Ne olmuştu?

Kurkut, Diyarbakır’da katıldığı 2017 yılı Newroz kutlaması sırasında, polisler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

Olayın akabinde açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, öldürülen Kurkut’un “canlı bomba olduğu şüphesiyle” vurulduğunu açıklamıştı.

Ancak olayın ertesi günü, KHK ile kapatılan dihaber’in vurulma anına dair servis ettiği fotoğraflar gerçeği açığa çıkarmış, Diyarbakır Valisi, Emniyet’in verdiği bilgiler doğrultusunda açıklama yaptığını ve bu nedenle “üzüntü duyduğunu” belirtmişti.

Fotoğrafların yayınlanması ardından Y. Ş. ve O.M. isimli polisler gözaltına alınmıştı. Bu isimlerden O.M. savcılık tarafından serbest bırakılmıştı.

Kurkut’un ölümüne yol açan kurşunların kendi silahından çıktığı tespit edilen polis memuru Y.Ş. ise tutuklanma talebiyle sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “adli kontrol şartıyla” serbest bırakılmıştı.

Savcı, serbest bırakılan Y.Ş.’nin tutuklanması için itirazda bulunsa da hakimlik itirazı reddetmişti.

Cinayet ile ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında açığa alınan polislerden Y.Ş., 3 ay sonra görevine iade edilmişti.

Olaydan sonra basın ve protokol girişindeki zırhlı polis araçları ve çevrede bulunan sitelerin güvenlik kameralarının görüntüleri toplanarak incelemeye alınmıştı.

Gazetecilerin gözleri önünde işlenen cinayete dair iddianame ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ancak 7 ay sonra hazırlanmıştı.

Sanık polis Y.Ş.’nin “Olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talebinde bulunulan iddianame, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Diğer polis O.M. hakkında ise takipsizlik kararı verilmişti.

Açılan davanın duruşmalarında da sanık polisin tutuklanması talebi mahkeme tarafından her seferinde reddedilmişti.

Adli Tıp Kurumu hazırladığı raporda Kurkut’un ölümünün, sert zemine çarpan merminin vücuda girmesinden kaynaklandığını ileri sürülmüş, merminin balistik incelemesi ise yapılmamıştı.

Mahkemeye sunulan ilk raporunda sanık polisin Kemal Kurkut’u doğrudan hedef alarak ölümüne sebep olduğu tespitinde bulunan Ulusal Kriminal Büro, hazırladığı ikinci raporda ise Kurkut’un yerden seken mermiyle öldürüldüğünü iddia etmişti. Kriminal Büro, raporunda failin polis Y.Ş. olduğu tespitini de yinelemişti.


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Filiz Zeyrek ilk duruşmada tahliye edildi
Sonraki Haber
Cinsiyetçi hakim gitti, avukat Tuğçe Çetin aynı yerinde