Ana SayfaGüncelKürt Dil Bayramı Diyarbakır’da kutlandı

Kürt Dil Bayramı Diyarbakır’da kutlandı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da, Kürt Dil Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, dengbej ve sanatçılar sahne alarak Kürtçe ezgiler seslendirdi, hikayeler anlatıldı ve tiyatro oyunu sahnelendi.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Diyarbakır’da bir etkinlik düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki Çand Amed Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan MED-DER yöneticisi Sedat Baran, Celadet Ali Bedirxan’ın 1932 yılında Şam’da Latin alfabesiyle çıkardığı Kürtçe Hawar (Çığlık) dergisinin yayım günü olan 15 Mayıs’ın 2006’dan bu yana Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığını hatırlattı.

Baran, Bedirxan’ın “Kurdno malxerabno an nebejin em Kurdin an ji bi Kurdî bixwînin, binivisînin, biaxivin (Evi yıkılası Kürtler, ya Kürt olduğunuzu söylemeyin ya da dilinizle okuyun, yazın ve konuşun)” sözlerini de anımsattı.

Ardından Dengbej Xemlixan ve Reşo, sahnede kilamlarını seslendirdi. Programının akışında hikaye anlatıcıları tarafından Kürtçe hikayeler anlatıldı. Daha sonra sanatçı Renas Piro sahne aldı.

Son olarak Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Tartuffe” oyunu sahnelendi.

Oyunun ardından oyuncu Özcan Ateş, anadilin önemine değinerek, herkese “diline sahip çıkma” çağrısı yaptı.


Mezopotamya Ajansı